dinsdag 30 juli 2019

Jogi (VHP) wil opheldering over 67 miljoen euro die regering wil stoppen in Agro Industrie Park Project

Project wordt uitgevoerd - zonder openbare aanbesteding - door Israëlisch bedrijf LR Group


Net als de NDP-fractieleider Amzad Abdoel, wil Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) opheldering over de rond de 67 miljoen euro die de regering wil stoppen in het Agro Industrie Park Project. Dit project zal worden uitgevoerd door het Israëlische bedrijf LR Group. Het gaat om zo'n half miljard Srd. Er wordt ook geen openbare aanbesteding gehouden. 

Op de goedgekeurde begroting voor 2019 is het oorspronkelijke bedrag van Srd 40.000 miljoen opgevoerd naar Srd 266.264 miljoen. Het bedrag is via een resolutie van president Desi Bouterse deze maand verdubbeld, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 juli 2019.

Besloten is, na instemming van de Raad van Ministers, dat er geen openbare aanbesteding word gehouden. In de resolutie staat, dat de Ministerraad in belang van de Staat Suriname heeft geoordeeld om af te wijken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding in verband met de uitvoering van het Agro Industrie Park Project. Het bedrag dat gemoeid is met dit project zal ten laste komen van de begroting van Landbouw, Veeteelt & Visserij en van Financiën.

Jogi stelt dat de regering uitleg moet geven aan De Nationale Assemblee. Hij hoopt dat vandaag ingegaan wordt op de vragen die reeds gesteld zijn aan de regering. Op basis van de wet moet de regering uitleggen welke uitgaven er gedaan worden en hiervoor goedkeuring krijgen. Ook moeten de voorwaarden van een lening bekend zijn.

Jogi merkt op dat er nauwelijks informatie is gegeven over dit project. De LR Group heeft ook de studentenflats gebouwd en word nu belast met het Agro Industrie Park Project. De regering moet duidelijkheid geven om wat voor onderneming het hier gaat. 'Transparantie is belangrijk en De Nationale Assemblee heeft recht op de informatie. Wanneer de regering de begroting die goedgekeurd is wil wijzigen, moet ze toestemming daarvoor hebben van De Nationale Assemblee. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met het leningenplafond', stelt Jogi.

Hij merkt op dat indien er geen grondige toelichting komt, de regering de verdenking op zich laadt dat er wat te verbergen valt. De politicus wijst er op dat zulke grootschalige projecten corruptie-gevoelig zijn. Er moet een goede onderbouwing komen van waarom dit project nu uitgevoerd moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten