dinsdag 30 juli 2019

Centrale Bank ontkent elke betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor geldtransporten individuen

'Acties worden ondernomen om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) ontkent met klem elke betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor geldtransporten door individuen. De bank vindt dan ook niet dat zij door de verkopen van euro’s aan cambio’s 'indirect debet' is aan de smokkel van euro’s naar de Verenigde Staten. 

'Vervoer van grote geldbedragen naar de Verenigde Staten door personen wordt op geen enkele wijze gestimuleerd of tot stand gebracht door de CBvS', aldus de bank zondagavond in een uitgegeven verklaring, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 30 juli 2019.

Onderstreept wordt, dat 'indien zich zaken voordoen die indruisen tegen de wet Geldtransactiekantoren en de wet Toezicht Kredietinstellingen de CBvS niet zal schromen om daar op gepaste wijze tegen op te treden'. 'Benadrukt moet worden dat op het moment de Bank enige malafide praktijk bij de verstrekking van de euro's heeft geconstateerd, zij niet zal schromen kordaat op te treden.'

De CBvS legt ook het motief uit om euro's te verstrekken aan de cambio's. 'Dat heeft alleen gelegen in het tegemoetkomen van de samenleving.' Overigens, voor deze beschikbaarstelling geldt een rapportageplicht aan de bank. De CBvS zegt bezig te zijn het National Risk Assessment-traject met de grootste zorgvuldigheid te coördineren, zodat Suriname volgend jaar aan alle regelgeving kan voldoen.

Daarnaast worden volgens de verklaring acties ondernomen om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten