dinsdag 30 juli 2019

DOE wil diepgaand onderzoek autoriteiten naar onlusten op terrein Rosebel goudmijn

'Dit is niet een gebeurtenis waarop wij als Suriname zitten te wachten'


'DOE betreurt enorm het gebeurde van 28 juli bij het Royal Hill Pit te Rosebel in het district Brokopondo, waarbij er volgens bekomen informatie een persoon het leven heeft gelaten en één gewond is geraakt. Ook heeft het goudbedrijf IAmGold aanzienlijke materiële schade opgelopen. DOE keurt het gebeurde resoluut af en stelt dat dit niet een gebeurtenis is waarop wij als Suriname zitten te wachten. Ons land verkeert immers in een moeilijk sociaal-economisch vaarwater. 

DOE roept daarom de autoriteiten, het bedrijf IAmGold, de porknokkers en de lokale gemeenschap op, om alles te doen wat nodig is om het hoofd koel te houden en gezamenlijk te werken om de rust te doen wederkeren en in het vinden van een structurele oplossing ter voorkoming van soortgelijke situaties in de toekomst. 

DOE vraagt de autoriteiten om: 
1. een diepgaand onderzoek in te stellen naar de oorzaak en aanleiding van het schieten op vermoedelijk ongewapende burgers en het resultaat aan de samenleving te presenteren. 
2. de samenleving te informeren naar de status en uitvoering van de overeenkomst die was bereikt met de lokale gemeenschappen rondom de concessies van IAmgold inzake kleinschalige goudmijnbouw in dit specifiek geval en de ordening van de goudsector in het algemeen. Dit gezien de tragedie die vanwege goudmijnbouwactiviteiten zich heeft voorgedaan bij Royal Hill Pit en die zich ook voordoet in de rest van het binnenland van Suriname. 

DOE vraagt in dit kader speciale aandacht voor: 
a. met kwik, modder en ander giftige stoffen vervuilde rivieren en kreken; 
b. de aantasting van de gezondheid van lokale bewoners vanwege kwik – en andersoortige vergiftiging van rivieren, kreken en land; 
c. de enorme milieu- schade welke er wordt aangericht vanwege de 'free for all' situatie in de kleinschalige goudmijnbouw. 
d. het afgeven van gronden in concessies aan derden, zonder inspraak of akkoord van de lokale inheemsen en marrons, met de dreiging om hen te verdrijven van gronden die bewoond en bewerkt is geworden door hun voorouders.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten