dinsdag 9 juli 2019

Venezolaanse president Nicolás Maduro optimistisch over besprekingen met oppositie op Barbados

Nieuwe president van Panama, Laurentino Cortizo, wil bemiddelen tussen regering en oppositie


President Nicolás Maduro is optimistisch over een nieuwe poging een einde te maken aan de politieke crisis in Venezuela. Sinds maandag 8 juli 2019 praten vertegenwoordigers van zijn regering en de oppositie met elkaar op Barbados. 'Ik ben erg optimistisch. Ze hebben vijf uur gepraat en het lijkt erop dat we stap voor stap, met strategisch geduld, de weg naar vrede hebben ingeslagen', zei Maduro op staatszender VTV.


Oppositieleider Juan Guaidó probeert Maduro sinds januari tot aftreden te dwingen. Inzet van de besprekingen is volgens hem 'het einde van de dictatuur'. Guiadó wordt door ongeveer vijftig landen erkend als leider van Venezuela.

De gesprekken op Barbados zijn de derde poging om uit de crisis te komen. Eind 2017 en begin 2018 mislukten besprekingen in de Dominicaanse Republiek.


De nieuwe president van Panama, Laurentino Cortizo, heeft voorgesteld om te bemiddelen tussen de regering en de oppositie in Venezuela. Hij wil zo tot een 'onderhandelde en democratische' oplossing komen voor de huidige crisis.

Cortizo, die op 1 juli aantrad, deed het aanbod in een interview dat maandag werd uitgezonden door CNN in het Spaans.


Hij verwierp daarin het idee voor een eventuele buitenlandse militaire interventie in Venezuela. 'Ik geloof niet dat de oplossing in Venezuela een gewapende oplossing is', zei de Panamese president. 'Het is nu het juiste moment om een integrale, onderhandelde en democratische oplossing te bereiken.'

Met zijn kritiek op een militaire interventie reageerde Cortizo op recente verklaringen van oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interimpresident en die steun kreeg van een vijftigtal landen. Guaido zei dat het Venezolaanse parlement, de enige Venezolaanse instelling onder controle van de oppositie, weldra zal beslissen dat Venezuela zich weer aansluit bij het Inter-Amerikaanse Verdrag van Wederzijdse Bijstand (TIAR, Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca). Dit regionale akkoord, over wederzijdse militaire bijstand, zou een mogelijke buitenlandse militaire interventie wettelijk mogelijk maken.

De VS, die het vertrek willen van socialist Nicolas Maduro als president, hebben zo’n interventie al meermaals geopperd.


'Militaire actie in Venezuela zal tot talrijke doden leiden', zei Cortizo. 'En ze zal lang duren.'

De VS viel in 1989 Panama binnen om dictator Manuel Noriega af te zetten. Officieel vielen er 500 doden, maar meerdere bronnen schatten de dodentol in op enkele duizenden.

 Cortizo’s voorstel valt op een moment dat de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de regering en van de oppositie maandag zijn hervat op de Barbadoseilanden. Het is al de derde ronde onderhandelingen sinds mei. Cortizo is bereid tot latere onderhandelingen in Panama.

(Suriname Mirror/BBC/ANP/Twitter/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten