dinsdag 9 juli 2019

LVV wil dat per 1 januari 2020 Vessel Monitoring Systeem (VMS) volledig in werking treedt

(Bron foto: NII)
VMS controle-instrument van overheid voor monitoren van visserijactiviteiten


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vervolg bijeenkomst gehad met alle betrokkenen binnen de visserijsector in Paramaribo om te komen tot een besluit over invoering van het Vessel Monitoring Systeem (VMS), zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 9 juli 2019.

Het VMS is een controle-instrument van de overheid voor het monitoren van visserijactiviteiten en de handhaving van de vergunningsvoorwaarden.

In 2018 is de Commissie Ordening Visserijsector ingesteld. Het doel van de commissie is om een stappenplan samen te stellen, zodat tot ordening kan worden overgegaan. De commissie zal ook voorstellen doen hoe tot regulering te komen binnen deze sector en daardoor de illegaliteit een halt toe te roepen. In deze commissie zitten de ministeries van LVV, Handel, Industrie &Toerisme, Justitie en Politie, Defensie en Binnenlandse Zaken. De commissie heeft reeds enkele zaken gerealiseerd en verregaande gesprekken gevoerd met de belanghebbenden.

Het streven is er om per 1 januari 2020, dit systeem volledig in werking te laten treden. Minister Rabin Parmessar heeft gevraagd de sector hierbij actief te betrekken.

De sector werd dinsdag uitvoerig ingelicht over de werkwijze van het monitoring systeem en de veiligheidsaspecten welke het met zich meebrengt. Kolonel Jerry Slijngard van de Kustwacht gaf uitleg over hoe dit systeem zou moeten werken en wat de voor- en nadelen zijn bij het eventueel uitrukken bij calamiteiten.

Minister Parmessar gaf aan dat bij de komende uitgifte van vergunningen, zonder meer en zonder aanzien des persoon gewerkt zal worden aan de ordening van deze sector. Hij benadrukte, dat 'als wij deze sector willen beschermen eenieder zal moeten voldoen aan de aangepaste voorwaarden'. Parmessar gaf verder aan, dat er een immense taak voor het ministerie is weggelegd om zaken die decennialang verkeerd zijn aangepakt, weer op het juiste spoor te krijgen. Desalniettemin gelooft hij met de ondersteuning vanuit de sector zelf en alle instanties, dat deze ordening zal werken en dat hierbij de sector ook beschermd wordt tegen overbevissing.

Het Visserscollectief mocht nader ingaan op de presentatie over de implementatie en werking daarvan en had ook andere vragen voor de minister en zijn staf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten