dinsdag 9 juli 2019

Medewerk(st)ers stembureaus 2020-verkiezingen worden op hun werkzaamheden al voorbereid

(Bron foto's: BiZa)
Vernieuwingen bij training stembureaupersoneel


De verkiezingswerkgroep Trainingen stoomt personen klaar om op de dag van de verkiezingen op de stembureaus te werken. Zij worden onderricht in didactische vaardigheden en inhoudelijke kennis van het proces op die dag. De bedoeling is om de kwaliteit te garanderen, zegt Marsiane Lingers-Partowidjojo, coördinatrice van de werkgroep, vandaag, dinsdag 9 juli 2019, in de Ware Tijd op gezag van een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) van 27 juni 2019.

De eerste noemenswaardige verandering is de verruiming van het aantal trainers. Bij de vorige verkiezingen waren het er drie voor een groep van meer dan zesduizend leden van de stembureaus. Nu zijn het er twaalf. Elk bureau wordt bemand door tien leden. Bij de verkiezingen van 2015 waren er 623 stembureaus.

De training wordt verzorgd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die affiniteit hebben met de verkiezingen. Bij de training worden ook didactische vaardigheden op professionele wijze aangescherpt en verfijnd. Dat was bij de vorige verkiezingen niet het geval. Stembureauleden zullen nu niet eerst worden benoemd en daarna getraind. Er zal een preselectie plaatsvinden voor het identificeren van potentiële leden. Voorheen werd aan grote groepen stembureauleden één trainingssessie per groep verzorgd. Het totaal aantal stembureautrainees wordt nu opgedeeld in groepen van maximaal vijfenzeventig personen.

De eerste trainingen zijn gepland voor oktober tot en met december. De tweede groep wordt getraind van januari tot en met maart. De kennis van stembureautrainees zal ook voor het eerst worden getoetst. Hiervoor is een vierde dag toegevoegd aan het trainingstraject. Met dit besluit voldoet het ministerie aan de voorwaarde die zowel de politieke partijen als het Onafhankelijk Kiesbureau hebben gesteld tijdens de evaluatievergadering van de verkiezingen van vier jaar geleden.

De stembureauleden worden geselecteerd uit de trainees die de toets met goed gevolg hebben afgelegd. 'De bedoeling van toetsen is om de kwaliteit van het functioneren van stembureauleden op de verkiezingsdag te garanderen', zegt Lingers-Partowidjojo. De trainingen worden afgerond met een terugkomdag in maart. Op deze dag ontvangen de geselecteerde trainees hun beschikking als stembureaulid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten