donderdag 4 juli 2019

Woede in Brazilië over doorlichten financiële gangen van onderzoeksjournalist Glenn Greenwald door Federale Politie

(Bron foto: Twitter/)
Greenwald bedreigd door aanhangers van president Bolsonaro

Onderzoeksjournalist berichtte over corruptieve praktijken bekende rechter Sérgio Moro, nu minister van Justitie


In Brazilië is met woede gereageerd op berichten, dat de Federale Politie de financiële gangen van onderzoeksjournalist Glenn Greenwald heeft doorgelicht, nadat de Braziliaanse editie van nieuwssite The Intercept over gelekte telefoongesprekken berichtte. Daarin blijkt gevierd rechter Sérgio Moro samen te zweren met een eenheid binnen de financiële recherche, teneinde toenmalig presidentskandidaat Lula da Silva te beschadigen.

Toen die na beschuldigingen over witwassen en corruptie uit de race stapte, won de huidige president Jair Bolsonaro. Die maakte Sérgio Moro vervolgens zijn minister van Justitie.


Journalisten, oppositiepartijen en de Braziliaanse Orde van Advocaten hebben geprotesteerd tegen deze vorm van intimidatie tegen Greenwald. Hij en zijn partner David Miranda zijn de laatste tijd bedreigd door aanhangers van Bolsonaro.


Moro noemt de berichten die via The Intercept naar buiten zijn gekomen, hete lucht en geen enkel bewijs van misdragingen. Greenwald zegt dat Bolsonaro en Moro de Federale Politie inzetten om hem te straffen voor de berichtgeving. Lees meer bij The Guardian.

(Suriname Mirror/VillaMedia/Twitter) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten