donderdag 4 juli 2019

Ministerie van Binnenlandse Zaken informeert politieke partijen over organisatie 2020-verkiezingen

Minister Noersalim lanceert ook nieuwe website van het Centraal Bureau voor Burgerzaken


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft in verband met de voorbereidingen van de verkiezingen van 2020 gisteren een informatiebijeenkomst gehouden voor alle politieke partijen. 'A dey eh doro, en het is in het licht van de dag der verkiezingen, dat wij vandaag bij elkaar zijn om informatie te verschaffen over de stand van zaken rond de organisatie van de verkiezingen', zei Mike Noersalim, minister van Binnenlandse Zaken, bij de opening van de bijeenkomst, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 juli 2019.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
De bewindsman gaf aan, dat de informatiebijeenkomst het resultaat is van een belofte gedaan tijdens de workshop gehouden door het Onafhankelijk Kiesbureau samen met BiZa. 'Daarbij ging het om de noodzaak van een open communicatie met en tussen de diverse actoren betrokken bij de verkiezingen.' 

Met deze eerste bijeenkomst wordt volgens de BiZa-minister de belofte waargemaakt. De minister heeft ook de nieuwe website van het Centraal Bureau voor Burgerzaken gelanceerd. Op de website kunnen burgers de juistheid van hun gegevens controleren zoals die op de voorlopige kiezerslijst zijn vermeld.

De minister moedigde de politieke organisaties aan om de totale samenleving, maar in het bijzonder hun achterban, op te roepen om gebruik te maken van de website. Door zijn gegevens online te controleren, heeft hij zo aanzet gegeven aan burgers om het ook op te volgen.

Noersalim zei ook, dat alle politieke partijen in de voorbereidingsfase nauw betrokken worden. De informatie van hun kandidaten moet beschikbaar zijn om op de stembiljetten te worden gedrukt. Ook moet stembureaupersoneel worden getraind en moeten stemgerechtigden voorlichting krijgen over hoe te stemmen.

Het ministerie draagt samen met de districtscommissarissen de grootste verantwoordelijkheid voor het voorbereiden en houden van de verkiezingen. De ministeries van Financiën en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn volgens Noersalim belangrijke ondersteuners, omdat de verkiezingen zonder geld en stemlocaties niet gehouden kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten