donderdag 4 juli 2019

Burgemeester in noorden Colombia geschorst vanwege vermeende betrokkenheid moordaanslag op lokale gemeenschapsleidster

(Bron foto: Twitter)
Maria del Pilar Hurtado werd vermoord door paramilitairen


Een burgemeester in het noorden van Colombia is woensdag 3 juli 2019 geschorst, terwijl de autoriteiten zijn vermeende betrokkenheid bij de moordaanslag op een lokale gemeenschapsleidster die tot nationale oproer leidde, onderzoeken. 

De schorsing volgde op beschuldigingen dat Fabio Otero, de burgemeester van Tierralta, Cordoba, zowel de oproerpolitie als een paramilitaire groep gebruikte om een perceel te ontruimen dat eigendom was van zijn vader en dat was bewoond door dakloze inwoners.


Drie leden van de gemeenschap, waaronder gemeenschapsleidster Maria del Pilar Hurtado, werden vervolgens vermoord door paramilitairen. Otero werd tijdelijk uit zijn ambt ontheven om te voorkomen dat de burgemeester zou tussenkomen in het onderzoek naar 'de mogelijkheid dat de leider de administratie beïnvloedt, vermoedelijk met het doel om een ​​van de bezette percelen terug te krijgen die eigendom van zijn vader zouden zijn.'


De burgemeester, wiens vader is veroordeeld voor het onteigenen van land van boeren die zijn ontheemd door paramilitair geweld, is beschuldigd door een lokale mensenrechtenverdediger van het gebruik van de lokale politie en een paramilitaire groep om slachtoffers van ontheemding uit het privébezit van zijn vader te verdrijven drie weken vóór de moord op Del Pilar.

Een dag na de mislukte uitzetting verscheen de gemeenschapsleidster op een doodsbedreiging ondertekend door de paramilitaire groep AGC. Vóór Del Pilar waren twee andere leden van de gemeenschap, die op de doodsbedreigingtverschenen, al vermoord.


Na de moord op Del Pilar ontkenden Otero en zijn secretaris Willington Ortiz, aanvankelijk dat het slachtoffer een leidster van de gemeenschap was of bedreigd was. Maar, onder enorme publieke druk stuurde het parket van de procureur-generaal in Bogota een speciale onderzoekseenheid naar Tierralta om de moord te onderzoeken, waarna de inspecteur-generaal opdracht gaf tot een disciplinair onderzoek naar mogelijk wangedrag van de burgemeester en zijn veiligheidssecretaris.

De burgemeester is een politieke bondgenoot van president Ivan Duque en zijn politieke beschermheer, voormalig president Alvaro Uribe, die ook wordt geconfronteerd met beschuldigingen dat hij in de jaren negentig een doodseskader heeft gevormd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Blu Radio/Twitter/Cuarto de Hora)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten