zaterdag 1 juni 2019

In Peru ruilen gevangenen een misdaadleven in voor modevormgeving

Gevangenen knippen en naaien stoffen om modieuze kleding te maken voor het merk Pieta

Thomas Jacob (Bron foto: Associated Press)

De behendige handen van mannen die ooit als zakkenrollers werkten, moordenaars en drugshandelaren, zijn tegenwoordig gericht op een veel meer volgzame taak: het knippen en naaien van stoffen om modieuze kleding te maken in een workshop in de gevangenis waar ze hun tijd uitzitten. 

De gevangenen in San Pedro de Lurigancho, de grootste gevangenis van Peru, nemen een nieuwe rol aan, naaien voor een merk genaamd Pieta - 'Mercy' in het Engels - dat kleding online verkoopt en de aandacht trekt van beroemdheden, waaronder Pharrell Williams, die op zijn Facebook-pagina een hemd van het merk omhoog houdt.


'Ze zijn gemotiveerd om te werken', zegt Thomas Jacob, een Franse ontwerper en zakenman die het initiatief nam. 'De misdaad waarvoor ze daar zitten, maakt mij niets uit.'


De 32-jarige oprichter kreeg zijn idee enkele jaren geleden tijdens het werken in Peru voor het verzenden van stoffen naar modehuizen zoals Chanel. Na het bijwonen van een toneelstuk uitgevoerd door gevangenen op basis van een roman van Victor Hugo, had hij een gesprek met de gevangenen. Ze vertelden dat ze naaimachines in de gevangenis hadden, maar niet de kennis of middelen hadden om iets met ze te maken. De opmerking leidde tot een idee: geef gevangenen werk, kleren naaien.

Het merk heeft vandaag ongeveer 200.000 kledingstukken verkocht en produceert elke week 1.000 extra. Het logo bestaat uit vier verticale lijnen en één horizontaal - het beeld, dat de gevangenen in Peru schetsen van hun dagen achter de tralies.


Populaire ontwerpen zijn onder meer eenvoudige witte T-shirts met speelse afbeeldingen die Peru vermelden. Gedetineerden verdienen bijna het equivalent van het minimumloon van Peru voor hun werk en zien ook dat hun straffen worden verlaagd. Veel van de gevangenen zeggen dat het werk hen helpt druk te blijven en de mentale angst om achter de tralies te zitten te voorkomen. Het heeft hun ook nieuwe hoop gegeven voor het soort leven dat ze zouden kunnen leiden als ze worden vrijgelaten.

'Ik wil verder gaan en mijn eigen bedrijf beginnen', zegt Luis Casimiro, een van de gevangenen die achter de tralies zit voor een zware diefstal. Veel van de 30 mannen verlaten elk semester de gevangenis, omdat ze zijn vrijgelaten, zijn overgebracht naar andere gevangenissen of de baan te zwaar vinden. Maar, over het algemeen is de werkomgeving niet zo verschillend van een andere kledingworkshop.

De gevangenissen in Peru zijn notoir overbevolkt, maar in de afgelopen tien jaar hebben gevangenisfunctionarissen samengewerkt met ondernemers om te helpen werk te vinden voor gevangenen en een mogelijke weg uit misdaad. Vanaf 2018 hadden 117 bedrijfsleiders overeenkomsten getekend om banen te bieden aan gevangenen.

Jacob zegt, dat hij grote plannen heeft om hun kleding te verkopen aan Europa en de Verenigde Staten. 'Als het niet rendabel was, zouden we niet doorgaan.' 

(Suriname Mirror/The Los Angeles Times/The Associated Press/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten