zaterdag 1 juni 2019

Braziliaanse regering meldt een geval van a-typische gekkekoeienziekte, BSE ('vaca loca')

'Koe loopt het BSE-eiwit spontaan op in plaats van via de voedervoorziening'

'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking'


De Braziliaanse regering meldt vrijdag 31 mei 2019 een geval van a-typische gekkekoeienziekte ('vaca loca') bij een dier in de staat Mato Grosso, volgens een verklaring van het ministerie van Landbouw.

Het ministerie zegt, dat het geval van de gekkekoeienziekte, of boviene spongiforme encefalopathie (BSE), werd vastgesteld bij een 17-jaar oude koe. Het zei verder, dat het het nodige materiaal verzamelde voor tests en dat alle andere delen van de koe zijn verbrand. 'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking', aldus de verklaring.

De zaak werd als 'a-typisch' beschouwd, omdat het dier het BSE-eiwit spontaan opliep in plaats van via de voedervoorziening.


Klassieke gevallen van gekkekoeienziekte worden veroorzaakt wanneer vee hersen- of ruggengraatweefsel van andere herkauwers wordt gevoerd, wat nu verboden is in bijna alle rundvlees producerende landen inclusief Brazilië.

In 2012 toonden testen in Brazilië aan, dat een koe die twee jaar eerder in Parana was gestorven, het eiwit had ontwikkeld dat de gekkekoeienziekte veroorzaakt, hoewel het dier de ziekte nooit heeft ontwikkeld en aan natuurlijke oorzaken is overleden.


De Wereldorganisatie voor Fiergezondheid behield de status van Brazilië als een land met een onbelangrijk BSE-risico op dat moment, nadat het de a-typische Parana-zaak had bevestigd. Toch verbood een aantal landen, waaronder Zuid-Korea, China en Egypte, sommige of alle rundvleesimporten uit Brazilië, 's werelds grootste exporteur. Die handel werd later heropend.

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zei dat het alle importeurs vrijdag over de zaak had geïnformeerd, evenals de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten