zaterdag 1 juni 2019

Venezolanen tanken hun auto's in Pacaraima, een grensplaats in Roraima, Brazilië

(Bron foto's: Globo)
Ongekende stroom auto's over de Braziliaanse grens door brandstoftekorten in Venezuela


Brandstoftekorten in Venezuela hebben een ongekende stroom over de Braziliaanse grens veroorzaakt. Venezolanen rijden naar Brazilië om in lange wachtrijen te belanden om benzine te kopen in Pacaraima, een grensplaats in deelstaat Roraima. Bekend om 's werelds goedkoopste liter benzine en voor het beheer van' s werelds grootste oliereserve, staat Venezuela voor een ongekende crisis door de oncontroleerbare devaluatie van de Bolívar, de nationale valuta. In 2018 bereikte de inflatie in het land 130,060 procent en zou dit jaar kunnen oplopen tot 10.000.000 procent, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

De productie van staatsbedrijf Petróleos de Venezuela SA (PdVSA), de Venezolaanse oliegigant, is fors gedaald en het land is nu bijna door haar brandstof heen. Bestuurders staan ​​in lange rijen voor tankstations in steden als Maracaibo, Tumeremo en San Cristóbal en vullen gallons om thuis te bewaren uit vrees dat brandstof voorgoed opraakt.

Venezolanen, met name die uit de staat Bolívar, grenzend aan de Braziliaanse staat Roraima, hebben hun toevlucht gezocht tot reizen naar Pacaraima om tekorten te overwinnen en staan ​​nu dagelijks in de rij om te tanken aan de Braziliaanse kant van de grens. Pacaraima ligt op 15 kilometer van Santa Elena de Uairén, Venezuela, waar al een aantal dagen brandstoftekorten zijn gemeld.

Bij het pompstation aan de Braziliaanse grens kost een liter benzine R $ 4,95 (US $ 1,24) en een liter diesel R $ 4,25, veel meer dan in Venezuela, waar de overheid de brandstofkosten subsidieert en het bijna voor gratis voor de bevolking is. Met tekorten bij officiële benzinestations in Venezuela, is de prijs van benzine in Pacaraima aantrekkelijk voor Venezolanen, omdat deze zelfs lager is dan de prijs die op de 'Taliban' clandestiene markt wordt gevraagd - zoals de Venezolaanse brandstofsmokkelaars aan de grens worden genoemd. Het tekort is zo groot, dat in Santa Elena een liter Venezolaanse benzine tot R $ 10 kan kosten op de zwarte markt.

Volgens João Kléber Soares, vertegenwoordiger van de Pacaraima Trade Association (ACP), begon de stroom Venezolanen richting Pacaraima kort na de heropening van de grens op 10 mei. Soares zegt, dat Venezolanen 90 procent vertegenwoordigen van de huidige klanten van het tijdelijke servicestation van Pacaraima, geïnstalleerd nadat de grens was gesloten om de levering aan de lokale bevolking te garanderen.

Met de heropening van de grens keerden veel Brazilianen terug naar het internationale tankstation aan de BR-174, tussen de twee landen. Daar kost een liter Venezolaanse benzine R $ 1,50, maar het aanbod is ook grillig en verboden voor Venezolanen.


Naast de nieuwe speurtocht naar benzine reizen Venezolanen ook naar Pacaraima, 215 kilometer van de hoofdstad Boa Vista, voor voedsel en medicijnen - een stroom die sinds 2016 is toegenomen. Vóór de crisis waren het Brazilianen die overstaken naar de Venezolaanse kant om te winkelen. Naar schatting zouden dagelijks ongeveer 1.000 mensen naar Santa Elena gaan.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten