zaterdag 2 februari 2019

OM Curaçao doet in zaak-Koense/'Venus' schokkend boekje open over mensenhandel op eiland

(Bron foto: Curacao Chronicle)
Koense en echtgenote verdacht van uitbuiten Venezolaanse vrouwen vanuit hun nachtclub La Tasca


Tijdens de regiezitting van de zaak Venus waarbij onderzoek wordt verricht naar mensenhandel, is gisteren door het Openbaar Ministerie een schokkend boekje opengedaan over de praktijken rond mensenhandel. In deze zaak staan de Curaçaose zakenman Michael Koense en zijn echtgenote, de zus van een van hen en een politieman terecht. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 februari 2019.

Hoofdverdachten zijn Koense en zijn echtgenote. Zij zouden vanuit hun nachtclub La Tasca in Otrobanda Venezolaanse vrouwen hebben uitgebuit, zo meent het OM. Naar het oordeel van het OM was hierbij sprake van uitbuiting omdat ‘de slachtoffers vanuit een kwetsbare, illegale positie zes tot zeven nachten per week moesten werken, soms tot elf uur in de ochtend’. Het was daarbij - zo stelt het OM - verboden om pauze te nemen en/of te eten.


'Ze moesten constant mannen versieren en met hen dansen, zodat deze mannen drankjes voor hen kochten (trago’s), waarmee de eigenaren van de zaak vermoedelijk grote winsten binnenhaalden. Als de vrouwen zich niet aan de regels hielden, kregen zij hoge boetes opgelegd. De vrouwen zelf kregen niet of nauwelijks betaald, zij werden gedwongen om eerst een aan hen opgelegde schuld bij de eigenaren af te lossen. Een van de getuigen verklaarde soms zo moe te zijn dat ze tijdens werktijd op de grond in het toilet ging slapen.'

De politieagent wordt medeplichtigheid aan mensenhandel en mensensmokkel ten laste gelegd. Hij zou binnen La Tasca hand- en spandiensten hebben verleend als vertrouwenspersoon van de hoofdverdachten, zo legt het OM uit. 'Hij zou ook niet hebben opgetreden tegen de mensenhandelpraktijken, terwijl hij daartoe als politieman wel de plicht had.'

In het kader van het onderzoek Venus is op 9 september 2018 een inval gedaan bij nachtclub La Tasca in Otrobanda. De nachtclub is sindsdien gesloten. Toen werden de eigenaren van de nachtclub - Koense en zijn echtgenote - aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten