woensdag 24 april 2019

President Maduro, Venezuela, vindt financiering voor raffinage-eenheid Citgo (VS) van PdVSA door oppositie 'illegaal'

'Iedereen die betrokken is bij deze 1,3 miljard dollar diefstal en verduistering van Citgo wordt ontmaskerd'

(Bron foto: vaaju.com)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemde dinsdag 23 april 2019 een recente financieringsovereenkomst voor de Amerikaanse raffinage-eenheid Citgo van staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) door de oppositie 'illegaal' en zei dat de Amerikaanse regering 'medeplichtig' is. 


'Iedereen die betrokken is, Venezolaans en buitenlands, bij deze 1,3 miljard dollar diefstal en verduistering van Citgo wordt ontmaskerd', zei Maduro in een televisie-toespraak.


Vorige maand zei Citgo, dat het $ 1,2 miljard had verkregen via een lening met een looptijd van vijf jaar om de bedrijfskosten te dekken en de bestaande schulden te herfinancieren.

Oppositieleider Juan Guaido beriep zich in januari op de Grondwet van het land om zich tot ​​interim-president te nemen benoemen op grond van de onwettigen herverkiezing van Maduro in 2018. Hij is erkend als de rechtmatige leider van Venezuela door de meeste westerse landen, waaronder de Verenigde Staten.

De herfinanciering in maart vond plaats nadat een nieuwe Raad van Bestuur, benoemd door Guaido, die het congres van de OPEC-natie voorzit, de controle over Citgo, het overzeese juweel van PdVSA's kroonjuweel, overnam.

Oppositiepolitici overwegen een rentebetaling op PdVSA-obligaties gedekt door aandelen in Citgo. Bij niet-betaling kan de schuldeiser Citgo als compensatie aangrijpen, maar de inspanningen van Maduro-gelieerde entiteiten om de betaling op 27 april uit te voeren, zouden in strijd kunnen zijn met Amerikaanse sancties tegen Venezuela. Maduro noemt Guaido een Amerikaanse marionet die hem met een coup wil afzetten.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten