woensdag 24 april 2019

Oud-president van Asociación Colombiana de Minería in opspraak na gelekte video

Santiago Urdinola negeert het liefst lokale gemeenschappen bij goudmijnprojecten


Een video van Santiago Urdinola, hoofd van het goudmijnbedrijf Minesa - grotendeels van de Verenigde Arabische Emiraten - en voormalig president van de Asociación Colombiana de Minería (ACM), is gelekt op Twitter en Facebook, waarop hij zegt dat de enige percepties die van belang zijn, die van regulatoren in Bogotá zijn, en niet de lokale gemeenschappen. 

De opmerkingen van Urdinola, opgenomen tijdens een ongedateerde bedrijfsvergadering, houden verband met de aanvraag van Minesa voor een milieuvergunning voor haar grote ondergrondse goudproject Soto Norte in de provincie Santander, dat 400.000 gouden ons per jaar zou produceren.


Soto Norte is stroomafwaarts van het voormalige Angostura goudproject van Greystar Resources, dat werd stopgezet vanwege milieuzorgen met betrekking tot verontreiniging van watervoorraden. Het ligt ook net buiten de Paramo, een deel van het Andesgebergte bedekt met subalpiene bossen boven de doorlopende boomgrens, maar onder de permanente sneeuwmarkering, waar mijnen sinds 2011 verboden zijn.

Alleen al de setting van Soto Norte heeft tegenstand van de lokale bevolking, omdat 'paramos'  belangrijke watervoorzieningen zijn, die water opslaan in het regenseizoen en het vrijgeven tijdens het droge seizoen. Het bedrijf heeft geprobeerd de omliggende gemeenschap te kalmeren door te zweren de grenzen van de regio Santurbán Paramo te respecteren, en te mijnen zonder gebruik te maken van kwik en cyanide, naast andere beloften.


De gelekte video laat echter zien, dat Urdinola zegt dat het niet uitmaakt of duizenden zich verzetten tegen het project van zijn bedrijf zolang 'Bogotá vindt dat het goed is'. Hij gaat verder met te zeggen dat de beste manier om de mogelijke effecten van de bezorgdheid over het project is 'om een ​​verhaal te ontwikkelen dat demonstranten neerzet als activisten in verband met de oppositie van de huidige regering in Colombia'.

Het Comité voor de Verdediging van Santurbán Paramo, dat de video openbaarde, zei dat het een brief zou sturen aan de ANLA (Autoridad Nacional de Licencias Ambientales) van het land, ANLA neemt de video in overweging bij het nemen van een beslissing over een milieuvergunning voor Soto Norte.

Minesa is van plan om de komende vijf jaar $ 1 miljard in het project te investeren en permanent 1.000 mensen in dienst te nemen, met nog eens 4.000 indirecte banen die worden gegenereerd zodra de mijn van start gaat. Het bedrijf zegt ook, dat Soto Norte de positie van Colombia op de wereldmarkt zou versterken, waarmee het de veertiende grootste goudproducent wordt.

(Suriname Mirror/Mining.com/Facebook/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten