woensdag 24 april 2019

Maduro en Curiel’s Bank op Curaçao ondervindt gevolgen instorten van de Venezolaanse economie

'Nu het land in crisis is, komen er geen Venezolaanse toeristen meer naar onze eilanden’


Het instorten van de Venezolaanse economie is een van de veranderingen die grote gevolgen hebben gehad voor de Maduro en Curiel’s Bank (MCB). Dat schrijft de directie in het ‘Management’s Report’ bij het Jaarverslag 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 april 2019.

De eilanden waar MCB haar diensten verleent, kenmerken zich door een open economie en zijn daardoor extra kwetsbaar voor veranderingen in de omgeving.

'Door gebrek aan voedsel, water, elektriciteit en bijna elke andere levensbehoefte ontstond een humanitaire crisis en verlieten miljoenen inwoners Venezuela als (economische) vluchteling, naar onder andere de dichtbij gelegen Caribische eilanden.'

De toestroom van Venezolanen vormt een grote zorg voor deze kleine eilanden over wat er moet gebeuren en hoe deze vluchtelingen moeten worden opgevangen. Nu het land in crisis is komen er geen Venezolaanse toeristen meer naar ‘onze eilanden’, om ‘te winkelen en producten in onze steden te kopen’.

'Veel winkels en bedrijven in Willemstad hebben op zijn minst 50 procent aan inkomsten verloren en verschillende hebben hun deuren gesloten.' Het gebrek aan verkeer en handel werd nog eens versterkt toen de Venezolaanse president Maduro aan het begin van het jaar besloot de lucht- en zeeverbindingen tussen Venezuela en de Nederlands Caribische eilanden te sluiten. 'Het effect hebben we in Punda duidelijk kunnen zien toen langzaam maar zeker alle barkjes (…) voor ons hoofdkantoor verdwenen.'

Met de crisis kwam de aanvoer van olie voor de raffinaderij stil te liggen. De afname van activiteiten in de haven leidde tot ‘problemen en ontslagen bij de sleepvaart en pilot-bedrijven’. Daarnaast legde de regering van de Verenigde Staten sancties op aan Venezuela en met name op de transfers van fondsen naar en van bepaalde Venezolaanse staatsbedrijven. 'Daardoor moesten lokale banken erg voorzichtig zijn en besloten soms zelfs geen zaken meer te doen met Venezolaanse bedrijven en inwoners om problemen met in de VS gevestigde correspondentbanken te voorkomen', aldus de MCB-directie over 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten