vrijdag 22 maart 2019

Autoriteiten Suriname onderzoeken of 'vulgaire taal' richting vicepresident Adhin strafbaar is....

'We moeten kijken hoe dit zich verhoudt met wat staat in het Wetboek van Strafrecht'

Adhin: 'Eenieder mag kritiek hebben op de regering, maar wij moeten ten allen tijde normen en waarden hooghouden'


'Wij gaan na hoe ver men is gegaan met het strafbare en in hoeverre wij daartegen kunnen optreden. We moeten kijken hoe dit zich verhoudt met wat staat in het Wetboek van Strafrecht', zegt Daniella Veira, directrice Nationale Veiligheid, vandaag, vrijdag 22 maart 2019, in de Ware Tijd in reactie op het incident waarbij woensdagavond 'vulgaire taal' is gescandeerd richting vicepresident Ashwin Adhin. 

Er komt volgens Veira een onderzoek met de verschillende diensten om na te gaan of er iets is fout gegaan - en zo ja, wat - om om te voorkomen dat dit zich weer voordoet.

'Ik doe een beroep op de samenleving om respect te tonen aan het instituut van president en vicepresident. U hoeft het niet eens te zijn met de politieke constellatie. U hoeft niet tevreden te zijn met de gang van zaken, maar het respect naar de instituten moet er altijd zijn', zegt de veiligheidsfunctionaris.


Over het algemeen gaat een advance-team vooraf na of alles veilig is voor de 'very important person' (vip). Er zijn ook afspraken met de politie om te zorgen voor orde en rust. Het veiligheidsteam is belast met de fysieke veiligheid van de vip. 'Onze mensen moeten te allen tijde de vip wijzen op de veiligheidssituatie, hoewel het soms moeilijk is tegen je vip in te gaan.'

Veira heeft begrepen dat Adhin op verschillende plekken is gestopt bij Phagwa-activiteiten. Het incident heeft zich voorgedaan bij Kamal Dewaker in het Livornogebied. Bij die gelegenheid is de vp uitgejouwd, terwijl hij een speech hield is vulgaire taal geuit naar hem toe. Dat blijkt uit een kort filmpje dat circuleert op sociale media.

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien was ook bij de activiteit aanwezig. 'Wij wisten niet dat Adhin aanwezig zou zijn. De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, heeft ook een speech gehouden, maar er is niets gebeurd.' Gajadhin zegt dat het gebeuren aangeeft dat het overgrote deel van Wanica nu VHP'er is. Hij keurt het ongepaste taalgebruik af, maar noemt de kritiek over het beleid 'gepast'.

'Eenieder mag kritiek hebben op de regering, maar wij moeten ten allen tijde normen en waarden hooghouden', reageert Adhin via het Nationaal Informatie Instituut. De vp zegt altijd respectvol om te gaan met mensen om zich heen. Hij zal hier niet van afstappen, omdat hij gelooft dat zijn voorbeeld navolging behoeft.

Hij is er niet over te spreken dat landgenoten zich op dusdanige wijze hebben uitgelaten. Het is volgens hem vreselijk, dat scheldwoorden in bijzijn van kinderen en jongeren werden gebezigd. 'Dit is betreurenswaardig.' 

Het kan er bij hem niet in, dat dit voorval zich voordeed aan de vooravond van Phagwa. 'Tijdens Holi zou juist alle negativiteit op de brandstapel moeten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten