vrijdag 22 maart 2019

Oud-president Temer van Brazilië gearresteerd

Temer verdacht van leiden omvangrijk netwerk dat zich bezighoudt met witwassen, fraude, smeergeld en corruptie


In Brazilië is Michel Temer, president van 2016 tot en met 2018, opgepakt in São Paulo. Dat berichten lokale media vandaag, vrijdag 22 maart 2019. Hij werd gisterochtend thuis aangehouden in wat door de Braziliaanse Federale Politie ‘Operatie Radioactiviteit’ is genoemd. Aan het eind van de middag is hij overgebracht naar Rio de Janeiro. Daar krijgt hij een speciale cel in het hoofdbureau van de Federale Politie en zal hij worden berecht.


Braziliaanse aanklagers beschuldigen de 78-jarige Temer ervan dat hij de leider was van een ‘criminele organisatie’ die ruim 471 miljoen dollar wegsluisde als onderdeel van een regeling met betrekking tot de bouw van een kerncentrale in Angra dos Reis, een kustplaats zo’n 200 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro.


Volgens de Braziliaanse Justitie runt hij al veertig jaar een omvangrijk netwerk dat zich bezighoudt met witwassen, fraude, smeergeld en actieve en passieve corruptie.

De 78-jarige wordt ook verdacht van corruptie in het kader van het omkoopschandaal rond het staatsolieconcern Petrobras, dat de naam 'Lava Jato' (Auto Wasstraat) kreeg.

Temer, die aan de macht kwam na de afzetting van Dilma Rousseff in 2016, zou onder meer betrokken zijn bij smeergeldbetalingen aan oud-energieminister Moreira Franco voor de gunning van energieprojecten. Ook Franco werd vandaag opgepakt, evenals nog acht andere verdachten.



Er liepen al langer corruptie-onderzoeken naar Temer, onder meer in een groot vleesschandaal en de aanbestedingsprocedure van de haven van Santos bij São Paulo. Om hem daadwerkelijk te kunnen vervolgen, moest het parlement zijn presidentiële immuniteit opheffen. Ten koste van veel financiële deals met parlementsleden wist de in het politieke bedrijf gepokt en gemazelde Temer dat tot twee keer toe te voorkomen. Nu hij sinds begin dit jaar geen president meer is, ligt de weg voor Justitie open.

De 'Lava Jato'-onderzoeken hebben in Brazilië al tientallen politici, ambtenaren en bedrijfsleider de kop gekost. Onder anderen Luiz Inacio Lula da Silva, staatshoofd van van 2003 tot 2010, zit een lange celstraf uit.


(Suriname Mirror/The Brazilian Report/g1.globo/Belga/AD/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten