vrijdag 22 maart 2019

Amigos de Tierra veroordeelt moord op Costa Ricaanse Bribri inheemse mensenrechtenactivist

Sergio Rojas thuis, in de gemeenschap Yeri, 15 keer beschoten


Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe doet beroep op de regering van Costa Rica om daders snel te vinden


Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe (ATALC) veroordeelt de moord op Sergio Rojas, een inheemse Costa Ricaanse verdediger van de rechten van de inheemse Bribri in het gebied Salitre in het zuiden van Costa Rica.

Gedurende zijn leven was Sergio Rojas onbuigzaam in zijn strijd voor de autonomie en zelfbeschikking van inheemse volken die stelling namen tegen de bezetters van de territoria van gemeenschappen.

Sergio werd vermoord in de nacht van maandag 18 maart bij hem thuis, in de gemeenschap Yeri, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad San Jose, waar 15 keer werd geschoten op de de verdediger van territoriale rechten.


Uren voor zijn moord diende hij samen met andere leden van de inheemse gemeenschap klachten in bij het Openbaar Ministerie met betrekking tot de inbeslagneming van inheems land door niet-inheemse personen en de jaren van constante bedreigingen die zij hebben doorstaan ​​zonder effectief antwoord van de Costa Ricaanse autoriteiten.


Deze gruwelijke misdaad vond plaats ondanks de voorzorgsmaatregelen die in 2015 werden uitgevaardigd door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) voor Salitre, een feit dat de inheemse volkeren en sociale bewegingen in het Meso-Amerikaanse land en de hele Latijns-Amerikaanse regio heeft geschokt.


Als milieuorganisatie die zich inzet voor het nastreven van milieu-, sociale, economische en genderrechtvaardigheid, werkend voor de rechten van mensen en de rechten van verdedigers van territoria, drukken we hierbij onze solidariteit uit met het Costa Ricaanse volk, de inheemse gemeenschappen en de uitgebreide familie van Sergio Rojas.


We doen ook een beroep op de regering van Costa Rica en de bevoegde autoriteiten en instellingen om onderzoek te bespoedigen om de intellectuele en materiële daders van deze afschuwelijke misdaad te vinden.

Het is van cruciaal belang, dat duidelijke uitleg wordt gegeven over waarom de inheemse volkeren en hun vertegenwoordigers, zoals in het geval van Sergio, die blootstaan ​​aan permanent geweld in hun strijd voor gerechtigheid en de verdediging van hun rechten, niet de speciale bescherming hebben waar zij recht op hebben, die hun wordt toegekend door de voorzorgsmaatregelen van de IACHR.


Wij geloven, dat de enige manier om een ​​herhaling van zaken als Sergio's en de voortdurende daden van uitroeiing van mensen en hun rechten op zelfbeschikking en hun territoria te voorkomen, is door straffeloosheid te bestrijden en strikte naleving van de rechten op autonomie van inheemse volkeren in stand te houden.

We doen een beroep op de internationale gemeenschap, organisaties en sociale bewegingen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en overal ter wereld om de moord op Sergio Rojas aan de kaak te stellen en waakzaam te blijven tegenover de onrechtvaardigheden tegen onze volkeren en de straffeloosheid die dergelijke acties beschermt.



Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe (ATALC), 
maart 19, 2019

(Suriname Mirror/Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten