dinsdag 19 maart 2019

Directeur ABS, Sno, woedend op minister Hoefdraad: 'Hij is een lafaard'

'We weten al dat hij vaak niet de waarheid vertelt, maar dat hij ook een lafaard is?'


Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), is woedend op minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die op 21 februari in het parlement heeft beweerd, dat in 2010 is gemanipuleerd met de cijfers van het bruto binnenlands product (bbp). Dit cijfer wordt door het ABS geproduceerd. De minister is per brief gevraagd de gewraakte uitspraken publiekelijk te corrigeren. Dat heeft hij tot groot ongenoegen van Sno niet gedaan. 

Via een advertentie in de krant heeft hij Hoefdraad uitgedaagd om tijdens een openbaar debat met hem het standpunt dat hij in De Nationale Assemblee heeft verkondigd te onderbouwen. Op vragen van de Ware Tijd over deze kwestie heeft de bewindsman niet gereageerd, aldus die krant vandaag, dinsdag 19 maart 2019. Intussen heeft hij laten doorschemeren niet in polemiek te zullen treden met een ondergeschikte. Hij noemt Sno zelfs 'mentaal gestoord' volgens Starnieuws.

'We weten al dat hij vaak niet de waarheid vertelt, maar dat hij ook een lafaard is?', zei Sno zondagmiddag op Radio ABC. 'Dat wist ik nog niet, maar als dat werkelijk zijn reactie is geweest, dan zeg ik Iwan Sno, dat is een reactie van een lafaard. We moeten de officiële reactie van de minister afwachten. Hij heeft daarvoor twee weken de tijd.'

Sno legt verder uit, dat het bestuur van de ABS hem heeft gevraagd het 'professioneel en respectvol' te houden indien de bewindsman op de uitnodiging ingaat. 'Als iemand onware bewering doet over statistieken die door het ABS zijn geproduceerd, zijn we verplicht te reageren en om rekenschap te vragen. Dat eisen internationale statistiekorganisaties van ons. Ik verwacht dus dat er een reactie komt. Laat Hoefdraad in het openbaar komen verdedigen wat hij heeft gezegd.'

In de open brief aan Hoefdraad noemt Sno de uitspraken 'grievend' voor het ABS. 'Welnu, aangezien het ABS voor Surinames bbp-cijfers verantwoordelijk is hebt u gezegd dat het ABS, onder onze leiding, bbp-cijfers heeft gemanipuleerd', schrijft de directeur. Vermeld wordt, dat Hoefdraad op 26 februari per brief was gevraagd zijn uitspraken binnen twee weken na ontvangst van het schrijven te corrigeren. Van die brief zijn afschriften gestuurd naar de president, de voorzitter van het parlement en de procureur-generaal.

Sno stelt dat onder geen enkele regering of minister van Financiën het ABS heeft gemanipuleerd met statistieken. Het ABS is ook niet van plan dat nu te doen, ongeacht of het statistiekbureau en diens leiding van de regering of minister van dat moment houden of niet. Sno: 'Een dergelijke opstelling is gebaseerd op onze behoorlijke opvoeding.' Maar, ook omdat hij en het ABS de internationaal gehanteerde standaarden voor statistiekbureaus onderschrijven, alsook de fundamentele principes over statistiekverwerking opgesteld door de Verenigde Naties.

Omdat de bewindsman niet op de brief heeft gereageerd, plaatste de ABS-directeur in de krant een open brief waarin hij Hoefdraad vraagt dat alsnog te doen. Indien hij daartoe niet bereid is, daagt Sno hem uit voor een openbaar debat, om 'deze kwestie voor eens en voor altijd af te handelen in een één op één technische discussie'. De minister mag zelf dag, tijdstip en plaats van het debat bepalen zolang het geen accommodatie van een politieke partij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten