dinsdag 19 maart 2019

'FARC-rebellen (Colombia) die vrouwen, ook eigen rebellen, verkrachtten werden als straf doodgeschoten'

'Van de gevallen die ik ken, zijn alle verkrachters veroordeeld tot executie door een vuurpeloton'


FARC-rebellen die vrouwen verkrachtten in Colombia tijdens meer dan vijf decennia van conflict werden doodgeschoten als straf, zei de leider van de groep maandag 18 maart 2019, maar ontkennend dat seksueel misbruik door strijders wijdverspreid was, ondanks getuigenissen van het tegendeel. 

Rodrigo Londono, die de politieke partij van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) heeft geleid sinds de groep demobiliseerde in 2017 naar aanleiding van een vredesakkoord, maakte de opmerkingen, terwijl de rechtse regering van president Ivan Duque streeft naar de bevoegdheid van de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) om te proberen ex-strijders veroordeeld te krijgen voor oorlogsmisdaden.


Duizenden vrouwen, inclusief voormalige rebellenstrijdsters, worden verondersteld tijdens de oorlog seksueel geweld te hebben ondergaan door rebellen en paramilitairen. Voormalige FARC-strijdsters hebben ook gemeld, dat ze gedwongen waren om abortussen te plegen.

'Kennelijk waren er verkrachtingszaken', vertelde Londono, beter bekend als Timochenko, aan het lokale Blu Radio. 'Van de gevallen die ik ken, zijn alle (de verkrachters) veroordeeld tot executie door een vuurpeloton.' 'Dat klinkt hard, maar zo hebben we gehandeld.' Seksueel geweld was niet wijdverspreid, voegde Londono eraan toe en consensuele relaties waren er.


Corporación Rosa Blanca, een organisatie van vrouwen die zeggen dat ze onder dwang gerekruteerd, verkracht en gedwongen abortussen pleegden door de FARC en andere gewapende groeperingen, zei op Twitter dat Londono een 'cynische crimineel' is.



De groep ontkende andere opmerkingen uit het interview waarin Londono zei dat meisjes uit het platteland op jonge leeftijd met seksuele activiteit beginnen. 'Dat is hoe hij rechtvaardigt dat ze werden misbruikt in de FARC. Dat is de manier waarop deze criminelen de feiten rechtvaardigen waarvoor zij niet straffeloos sound moeten  zijn', zei de groep.





Er zouden maandagavond in Bogota en andere steden marsen worden gehouden, met demonstranten die er bij de regering op aandringen de door Duke voorgestelde wijzigingen aan de JEP niet te steunen.

(Suriname Mirror/Noticiero Digital/Reuters/Uniminuto Radio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten