dinsdag 19 maart 2019

CBvS stelt Amerikaanse dollars beschikbaar voor import basisgoederen en medicamenten

Centrale Bank tracht druk op wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te verminderen

'We zijn niet bezig te interveniëren'


In een poging de druk op de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te verminderen stelt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) sinds kort deze valuta beschikbaar voor importen van basisgoederen en medicamenten. Dit bevestigt CBvS-governor Robert van Trikt vandaag, dinsdag 19 maart 2019, in de Ware Tijd. 

Hoeveel deviezen hiervoor uitgetrokken worden kan niet concreet worden aangegeven. Dat is afhankelijk van wat en hoeveel van deze goederen geïmporteerd worden, zegt hij,

Gisteren circuleerde hardnekkige informatie, dat de CBvS was begonnen te interveniëren op de valutamarkt om de wisselkoers van de Amerikaanse dollar in bedwang te houden. Dit wordt met klem ontkend door de governor. De maatregel die is getroffen geldt 'uitsluitend voor de import van medicijnen en basisgoederen'.

Importeurs die in aanmerking willen komen dienen via hun huisbank documenten zoals facturen van buitenlandse leveranciers te overleggen. Pas na verificatie worden de middelen beschikbaar gesteld. 'We zijn niet bezig te interveniëren. We zijn bezig beschikbaar te stellen om erop toe zien dat de voorziening in basisbehoeften gegarandeerd is. De rol van de Centrale Bank is te garanderen dat de import van eerste levensbehoeften en medicamenten doorgaat; dat die niet disruptief werkt op onze economie. Dat wordt gefaciliteerd', aldus de governor. 'Het is voor importeurs die voorzien in de basisbehoeften van het land Suriname', voegt hij eraan toe.

Van Trikt legt verder uit, dat een soortgelijke maatregel destijds reeds met succes was uitgevoerd door toenmalig governor André Telting. Hij verwacht dat de druk op de Amerikaanse munt de vrije markt zal afnemen, omdat importeurs van medicijnen en basisgoederen daar niet meer terecht hoeven om geld te zoeken.

Gisteren werd de Amerikaanse dollar door verschillende cambio's voor Srd 8,10 opgekocht en doorverkocht voor Srd 8.25.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten