dinsdag 19 maart 2019

Zo'n 1.000 leden van Venezolaanse veiligheidstroepen zijn naar Colombia gevlucht

Verwanten van de deserteurs hebben onderdak, gezondheidszorg en rechtsbijstand ontvangen

Colombiaanse soldaten escorteren Venezolaanse politieagent met zijn familie, de zijn post verliet, nadat hij op 27 februari 2019 de Simon Bolivar International Bridge oversteekt naar La Parada, Colombia, aan de grens met Venezuela. (Bron foto: Martin Mejia / AP)

Ongeveer 1.000 leden van de Venezolaanse veiligheidstroepen zijn sinds vorige maand naar Colombia gevlucht en hebben hun wapens en uniformen ingeleverd, aldus de Colombiaanse autoriteiten maandag 18 maart 2019.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia bracht het bijgewerkte aantal Venezolaanse politie- en legerpersoneel dat de grens passeerde rond 23 februari toen oppositieleider John Guaido door de VS geleverde humanitaire hulp trachtte  te vervoeren naar Venezuela, naar buiten. De poging mislukte, omdat de Venezolaanse strijdkrachten vrachtwagens blokkeerden die probeerden vanuit Colombia naar Venezuela over te steken.

Verwanten van de deserteurs hebben onderdak, gezondheidszorg en rechtsbijstand ontvangen, en werden vergezeld door 400 familieleden, zeiden Colombiaanse functionarissen.

Ondanks de desertie, heeft Maduro de steun van de belangrijkste militaire leiders van Venezuela behouden. Maduro beweert dat Guaido een medewerker is in een VS-plan om de regering omver te werpen in Venezuela, van wie de bevolking lijdt onder hyperinflatie en een tekort aan medicijnen en andere benodigdheden. Meer dan 3 miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren het land ontvlucht, ongeveer een derde van hen vindt zijn toevlucht in Colombia.

Bijna een week nadat de ergste stroomuitval in Venezuela meer ellende in het land veroorzaakte, zou Maduro een kabinetswijziging plannen. Vicepresidente Delcy Rodriguez maakte de aankondiging op Twitter op zondag, hoewel ze geen details gaf.


(Suriname Mirror/VoA News/The Associated Press-NBC News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten