zaterdag 2 maart 2019

Venezolaans oppositieleider Guaido op tournee langs Zuid-Amerikaanse landen voor steun overgangsregering

(Bron foto: Twitter)
Guaido reist via Brazilië, Argentinië, Paraguay naar Ecuador

Veel steun voor Guaido van grote landen op continent 


De zelfverklaarde president van Venezuela, Juan Guaido, heeft vrijdag 1 maart 2019 Paraguay en Argentinië bezocht om de Latijns-Amerikaanse steun voor een overgangsregering in de door de crisis getroffen natie te ondersteunen. 

Na een ontmoeting met de Argentijnse president Mauricio Macri in Buenos Aires, zei Guaido, zonder bewijs te leveren, dat 80 procent van het Venezolaanse leger niettemin een verandering in leiderschap ondersteunt en dat hij de steun van officieren wil blijven zoeken. Eerder op vrijdag, in Paraguay, zei hij dat 600 leden van de strijdkrachten van Venezuela de regering van Maduro al hadden verlaten na de schermutselingen over de hulp.


Buitenlandse militaire interventie wordt als onwaarschijnlijk beschouwd en Guaido's internationale donateurs gebruiken in plaats daarvan een mix van sancties en diplomatie om druk uit te oefenen op Maduro.

Guida glipte vorige week uit Venezuela, in strijd met een bevel van het Hooggerechtshof om het land niet te verlaten, om zich bij de hulpkonvooien in Colombia aan te sluiten. Daar ontmoette hij de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en andere regionale leiders en reisde later naar Brazilië.

Hij heeft beloofd maandag terug te keren naar Venezuela, dat gezien wordt als een vorm van direct verzet tegen Maduro, die heeft gezegd dat Guaido uiteindelijk 'gerechtigheid zal krijgen'.

Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring, dat het de vreedzame en veilige terugkeer van de oppositieleider naar Venezuela verwacht, zonder risico voor hem, zijn familie of zijn aanhangers. 'Elke vorm van intimidatie of geweld tegen de waarnemend president, zijn familie en zijn binnencirkel wordt beschouwd als de verantwoordelijkheid van het Maduro-regime', zei het ministerie.

Op donderdag vertelde Guaido verslaggevers in Brazilië, dat hij bedreigingen tegen zichzelf en zijn familie, inclusief de gevangenis, had ontvangen.

De Paraguayaanse president Mario Abdo tweette vrijdagavond, dat hij toestemming gaf om verlopen Venezolaanse paspoorten geldig te verklaren in Paraguay, een gebaar van steun voor Venezolanen die uit hun eigen land zijn gevlucht.



Regeringen in de regio hebben Maduro opgeroepen hulp te verlenen bij een inflatie van meer dan 2 miljoen procent per jaar en chronische tekorten aan voedsel. Maduro heeft de door de VS gesteunde humanitaire hulpinspanning een gesluierde invasie genoemd om hem van de troon te stoten, en heeft erop aangedrongen dat er geen crisis in het land is.

Rusland heeft de Verenigde Staten beschuldigd van voorbereidingen om militair in Venezuela in te grijpen en blokkeerde, samen met China, deze week een verzoek van de VS om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties actie te laten ondernemen tegen Venezuela.

Guaido is zaterdag 2 maart 2019 naar Ecuador gereisd om president Lenin Moreno te ontmoeten.



(Suriname Mirror/France24/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten