maandag 7 januari 2019

Wie in Costa Rica nepnieuws produceert en verspreidt kan 1-4 jaar in gevangenis belanden

Wetsvoorstel parlementslid Erwen Masis tracht niet vrijheid van meningsuiting te beperken



Met het produceren en verspreiden van nepnieuws ('fake news') kun je in de gevangenis belanden in Costa Rica. Een persoon die nepnieuws produceert en verspreidt met de bedoeling om in Costa Rica lezers te misleiden, kan worden blootgesteld aan een gevangenisstraf van één tot vier jaar. 

Dat is het voorstel (wetgevingsdossier 21.187) van de parlementslid Erwen Masis van Partido Unidad Social Cristiana (PUSC) in de wet tegen cybercriminaliteit. Masis zei, dat zijn voorstel niet tracht de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar de vaststelling van een rechtsorde voor dit soort situaties.

Adalith Medrano, een advocaat die gespecialiseerd is in computercriminaliteit en die heeft meegewerkt aan het opstellen van het voorstel, zei dat dit niet de mensen betreft die dit soort nieuws of parodieën verspreiden, omdat er geen sprake is van fraude en / of onwetendheid dat het valse informatie is.

De advocaat zei, dat er een verschil is gemaakt tussen nepnieuws en parodie. Als voorbeeld van parodie zijn de sites The Onion, The Babylon Bee en de Qughesi. Op Facebook steekt El Pejibaye de draak met Costa Rica.

Volgens het voorgestelde wetsvoorstel luidt de definitie van het verspreiden van vals nieuws als volgt:  

'het gebruik van valse profielen, Facebook-pagina's en websites die gespecialiseerd zijn in het verspreiden van vals nieuws om het electoraat te manipuleren, is een wereldwijde trend en moet strafrechtelijk worden bestraft als: deze handeling wordt uitgevoerd om de beslissing van burgers te manipuleren met het gebruik van flagrante valse feiten'.

(Suriname Mirror/Q Costa Rica)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten