maandag 7 januari 2019

Grote woorden minister Moersalim in richting fracties oppositie in Assemblee

'Pogingen oppositie invoering nieuwe ID-kaart tegen te houden is bewuste actie om smet te leggen op blazoen regering'


Pogingen van de parlementaire oppositie om de invoering van de nieuwe geavanceerde ID-kaart tegen te houden zijn een bewuste actie om een smet te leggen op het blazoen van de regering. Dit beweert minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vandaag, maandag 7 januari 2018, in de Ware Tijd. 

De tegenstand van de oppositie, die zich vervolgens onthield van stemmen, heeft het aannemen van het wetsontwerp eind december niet kunnen tegenhouden. De minister noemt de kritiek op de ID-kaart ongegrond, omdat bij de voorbereiding van de wet alle nodige informatie is gegeven aan iedereen die deze wilde. Er zijn volgens hem zelfs proef-ID-kaarten gemaakt.

'Als we kijken naar de bedoeling van de wet, dan zou die kamerbreed gedragen moeten worden. Je hoeft het niet eens te zijn met de regering of de minister, maar als het gaat om zaken die goed zijn voor het land, dan moeten we toch nationalisme tonen.'

Critici plaatsen vooral bij de kosten van het ID-kaartenproject vraagtekens en zeggen dat er gegronde vrees is voor corruptie. Daarnaast wordt beweerd, dat de regering haast maakt met de invoering om te kunnen frauderen bij de verkiezingen van mei 2020. Noersalim: 'Niets is geheim en het heeft niets te maken met de verkiezing, want er is een overgangsregeling van drie jaar.' Noersalim stelt dat de nieuwe ID-kaart meerdere voordelen heeft. Volgens hem wordt het onmogelijk om met een vervalste ID-kaart iemand te benadelen, zoals nog vaak gebeurt. Een ander voordeel is, dat documenten zoals een uittreksel en nationaliteitsverklaring, niet meer hoeven te worden aangevraagd. Hierdoor zal het werk op de CBB-kantoren vlotter kunnen verlopen.

Met name oppositielid Patricia Etnel (NPS) vraagt zich af waarom de regering kiest voor een nieuwe ID-kaart, terwijl er al lopende afspraken zijn tussen Caricom-lidlanden om een Caripas te introduceren. Noersalim zegt, dat Suriname trots moet zijn om binnenkort het eerste land in de regio te zijn met een geavanceerde identiteitspas. 'We weten niet wanneer de Caripas wordt geïntroduceerd, dus we gaan niet wachten. Maar, ik weet bijna zeker dat Caricom ons model zal gebruiken bij de invoering van de Caripas.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten