maandag 7 januari 2019

Jogi (VHP) bezorgd over het enorme begrotingstekort en de staatsschuld

'Steeds meer mensen nemen Bouterse niet meer serieus, het lijken meer op sprookjesverhalen'


De Nationale Assemblee (DNA) hoopt medio januari een aanvang te maken met de algemene politieke beschouwingen op de Jaarrede van president Desi Bouterse. Gelijk daarna zal worden begonnen met de behandeling van de begroting. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt maandag 7 januari 2019 in het Dagblad Suriname, dat hij zich zorgen maakt over het enorme begrotingstekort en de staatsschuld wanneer dat in relatie wordt gebracht met de vele voornemens en projecten die president Desi Bouterse zowel in zijn Jaarrede als zijn nieuwjaarstoespraak naar voren heeft gebracht. Hierover zal hij zich zeer kritisch opstellen in het parlement. 

Het begrotingstekort voor het dienstjaar 2019 komt neer op meer dan Srd 8 miljard. Hiervan zal een bedrag van bijna Srd 7 miljard gefinancierd worden middels leningen. Het schuldplafond komt hiermee steeds verder onder druk te staan.

'Bij de algemene politieke beschouwingen zullen wij ingaan op de Jaarrede van de president, maar hij heeft ook een tweede Jaarrede gehouden op nieuwjaarsdag. Ook daarover hebben wij vragen. Als je kijkt naar de opmerkingen vanuit verschillende hoeken na de nieuwjaarstoespraak van de president, merk je dat steeds meer mensen Bouterse niet meer serieus nemen. Het lijken meer op sprookjesverhalen. Het begrotingstekort stijgt sinds het kabinet Bouterse is aangetreden in 2010 en precies daar is de ellende van het Surinaamse volk begonnen. Vanaf 2010 heeft dezelfde president ook een aantal zaken gezegd en beloofd, maar bitter weinig daarvan waargemaakt. Wanneer je met zoveel middelen geen ontwikkeling heb kunnen brengen en dit land juist hebt geleid naar een ondergang, wat ga je dan nu doen een jaar voor de verkiezingen? Zal het weer het jaar worden van de vele beloftes?', stelt de VHP’er.

Jogi is bezorgd, dat de regering dit jaar genoodzaakt zal zijn politieke maatregelen te treffen om zodoende een rooskleurig beeld bij de samenleving te scheppen om voordeel te krijgen bij de verkiezing van 2020. Dat zal ervoor zorgen dat de economie na mei 2020 verder in elkaar zal zakken wanneer een nieuwe regering aantreedt.

'Kijk maar naar de 205 miljoen Amerikaanse dollar die men bij de Export Import Bank of China wil gaan lenen voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Hier wil de regering toestemming van het parlement om te kunnen afwijken van het obligoplafond voor de staatsschuld. De president is overduidelijk op verkiezingstoer met zijn beloftes. Hij gaat zich meer bezig houden met brood en spelen door minivoetbalvelden aan te leggen, ergens een sleutel te overhandigen van een woning, enkele studenten een flat toewijzen op AdeKUS, daar een grondbeschikking uitreiken en ergens een startsein geven van een lang termijn asfalteringsproject. Meer gaat er niets meer kunnen gebeuren. De wisselkoers zal hij in ieder geval niet omlaag kunnen brengen zoals hij dat enkele jaren terug beloofd heeft', aldus Jogi. 2019.

'Al zeggen de president en zijn ministers dat de economie weer aantrekt, is dat slechts theoretisch bekeken. In de praktijk is alles nog steeds even duur of zelfs duurder dan een jaar terug. Mensen komen nog steeds niet uit met hun salaris', voegt de volksvertegenwoordiger eraan toe. Hij verwacht daarom weer een jaar met weinig daden in 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten