maandag 7 januari 2019

Argentijnse bisschop Gustavo Zanchetta in het Vaticaan verdacht van seksueel misbruik

Gustavo Zanchetta, 54, is voormalig bisschop van Oran in het noordwesten van Argentinië

Zanchetta werkzaam sinds december 2017 in het Vaticaan


Een Argentijnse bisschop die werkzaam is op een vooraanstaande financiële afdeling van het Vaticaan, wordt verdacht van seksueel misbruik, zei het Vaticaan vrijdag 4 januari 2019, in wat een nieuwe tegenslag voor paus Franciscus zou kunnen worden ten opzichte van seksschandalen die de kerk doordringen. 

Gustavo Zanchetta, 54, de voormalige bisschop van Oran in het noordwesten van Argentinië, was werkzaam in het departement dat bekend staat als APSA (Amministrazione del Patrimonio della Sede Apostolica), een algemeen bureau voor boekhouding en personeelszaken dat ook de onroerendgoedbelangen van het Vaticaan in Italië beheert.

In een verklaring, in reactie op recente berichten in de Argentijnse media, zei woordvoerder van het Vaticaan Alessandro Gisotti, dat er geen beschuldigingen van seksueel misbruik waren op het moment dat Zanchetta in december 2017 bij APSA begon te werken, ongeveer vijf maanden nadat hij Oran verliet.

'De beschuldigingen van seksueel misbruik kwamen de afgelopen herfst naar boven', zei Gisotti, eraan toevoegend dat hij ten tijde van Zanchetta's ontslag als bisschop van Oran gespannen betrekkingen had met priesters in het bisdom, die hem ervan beschuldigden autoritair te zijn.


Zanchetta kon niet worden bereikt voor commentaar op de beschuldigingen of de verklaring van het Vaticaan, waarin werd gezegd, dat hij zich zou 'onthouden van werk' in APSA - waar de paus een nieuwe positie voor hem had geschapen - terwijl een voorlopig onderzoek werd uitgevoerd.

El Tribuno, een krant in de noordelijke provincie Salta in Argentinië, meldde op 28 december, dat drie priesters beschuldigingen van seksueel misbruik door Zanchetta aan de ambassadeur van het Vaticaan in de hoofdstad Buenos Aires hadden geuit. De beschuldigingen omvatten machtsmisbruik en wanbeheer van de financiën, aldus de krant.


De drie priesters zeiden, dat de misstanden plaatsvonden binnen het St. John XXIII seminarie, dat Zanchetta in 2016 in Oran oprichtte, aldus El Tribuno. Het seminarie is nu gepland om te sluiten.

Het Vaticaan zei, dat de huidige bisschop van Oran een getuigenis had verzameld dat naar de afdeling van de Heilige Stoel zou worden gezonden die de bisschoppen zou overzien, en als de beschuldigingen geloofwaardig zouden worden geacht, zou Zanchetta voor een speciaal tribunaal verschijnen.

Het nieuws van het onderzoek zou niet slechter kunnen zijn voor paus Franciscus, een mede-Argentijn. Hij heeft de hoofden van ongeveer 110 nationale katholieke bisschoppenconferenties en tientallen experts en leiders van religieuze ordes naar het Vaticaan uitgenodigd op 21 en 24 februari voor een buitengewone bijeenkomst gewijd aan de wereldwijde crisis van 'geestelijk seksueel misbruik'.

(Suriname Mirror/Reuters/infosurhoy.com/catholiccitizens.org/El Tribuno/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten