vrijdag 4 januari 2019

Colombia vraagt Venezuela na te gaan of bepaalde ELN-guerrilla's in het land wonen

(Bron foto: Council on Hemispheric Affairs, COHA)
Colombia beschuldigt Venezolaanse regering al lang oogje dicht te knijpen voor groepen als ELN


De Colombiaanse regering heeft vrijdag 4 januari 2019 gezegd, dat het Venezuela heeft gevraagd na te gaan of bepaalde leden van de ELN-rebellengroep (Ejército de Liberación Nacional) in het land wonen en zo ja, ze te detineren onder gezag van zogenoemde Interpol rode berichten. 

Colombia heeft de Venezolaanse socialistische regering er al lang van beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor de aanwezigheid van groepen zoals het Ejército de Liberación Nacional in gebieden dicht bij de grens van beide landen.

Voormalige commandanten van de rebellengroep de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die in 2017 demobiliseerden, werden verondersteld in Venezuela te zijn om te voorkomen dat ze zouden worden gevangengenomen.

Colombia stuurde donderdag een nota naar de regering van president Nicolas Maduro, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, om Venezuela te vragen 'de aanwezigheid en continuïteit op zijn grondgebied van sommige leden van het ELN te verifiëren'.

Als ELN-leden Eliecer Herlinto Chamorro Acosta, bekend als Antonio Garcia, Gustavo Anibal Giraldo Quinchia, bekend als Pablito, en Rafael Sierra Granados, bekend als Ramiro Vargas, in Venezuela zijn, vraagt ​​Colombia dat het rode Interpol berichten uitvaardigt tegen ze, voegt de verklaring toe. Interpol hanteert een lijst met mensen die gezocht worden voor uitlevering.

De ELN zei in een verklaring op vrijdag dat het met succes een 12-daagse staakt-het-vuren had voltooid tijdens de feestperiode.




(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten