vrijdag 4 januari 2019

President Bolsonaro van Brazilië komt met wetsvoorstel om veiligheidsambtenaren te beschermen

'Wetten moeten worden aangenomen om politie en soldaten te vrijwaren van vervolging wanneer ze in actieve dienst zijn'

- Bolsonaro pleit voor een verruiming toegang tot wapens, zodat mensen zichzelf kunnen verdedigen
- President staat open ​​voor de mogelijkheid dat de Verenigde Staten een militaire basis krijgt in Brazilië


President Jair Bolsonaro van Brazilië is vandaag, vrijdag 4 januari 2019, verder gegaan met het stellen van prioriteiten voor zijn nieuwe regering, en benadrukte zijn wens om snel een wetsvoorstel in te dienen om veiligheidsambtenaren te beschermen en maatregelen te nemen om concurrentie in de banksector te ontketenen. 

De extreem-rechtse president waarschuwde in een tweet dat geweld alleen kan worden aangepakt als wetten worden aangenomen om politie en soldaten te vrijwaren van vervolging wanneer ze in actieve dienst zijn. 'De wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht moeten deze toezegging dringend doen', tweette hij.


Gedurende de hele campagne zei Bolsonaro, dat hij politie en soldaten gemoedsrust wilde geven tijdens vaak gewelddadige operaties, en hij heeft ook gepleit voor een verruiming van de toegang tot wapens, zodat mensen zichzelf kunnen verdedigen. Volgens critici lopen die ideeën alleen het risico de Braziliaanse gewelddadige straten te inflateren en de moordcijfers van Brazilië te verslechteren, bijna 64.000 mensen in 2017, een record.

Sinds zijn inauguratie, dinsdag, heeft Bolsonaro executieorders gebruikt om de Braziliaanse economie open te stellen, gewelddadige drugsbendes te bestrijden en het buitenlandse beleid van het land opnieuw te formuleren, terwijl conservatieve sociale maatregelen worden afgedwongen.

De huidige Centrale Bank gouvernor Ilan Goldfajn zegt vandaag in de krant Valor Economico, dat Bolsonaro de Centrale Bank waarschijnlijk macht zal geven om de toetreding van nieuwe buitenlandse geldschieters tot Brazilië goed te keuren. De overstap kan de concurrentie in een sterk geconcentreerd banksysteem bevorderen, waarbij de vijf grootste banken 85 procent van het totale vermogen aanhouden. Momenteel hebben buitenlandse banken een presidentieel decreet nodig om in Brazilië te opereren.

De krant Folha de São Paulo, berichtte dat Bolsonaro een hogere belasting op persoonlijke leningen overweegt als een manier om ontwikkelingsprojecten in het arme noorden en noordoosten van Brazilië te financieren. Een presidentieel decreet zal waarschijnlijk in de komende dagen worden uitgegeven, aldus de krant.

Deze maatregel kan Braziliaanse bankiers ontgoochelen, omdat ze lobbyden voor lagere belastingen als een manier om de rentetarieven voor consumenten te verlagen.

In een tv-interview donderdag zei Bolsonaro, dat hij open staat ​​voor de mogelijkheid dat de Verenigde Staten een militaire basis krijgt in Brazilië, een scherpe verschuiving in het buitenlands beleid.

Bolsonaro, een 63-jarige voormalige kapitein van het leger en bewonderaar van de militaire dictatuur van Brazilië van 1964 tot 1985 en de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de banden met de Verenigde Staten en Israël snel verdiept. Op het binnenlandse front zei Onyx Lorenzoni, de stafchef van Bolsonaro, na een kabinetsvergadering donderdag, dat de nieuwe regering een pensioenrevisie wil uitvoeren en dat een privatiseringsprogramma wordt geëvalueerd.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten