woensdag 25 december 2019

Twee doden bij brand winkelcentrum in het Lawa-gebied

Vier winkels afgebrand, een vijfde is geplunderd tijdens de brand


Bij een grote brand vanochtend, woensdag 25 december 2019, bij een winkelcentrum in het Lawa-gebied, zijn twee personen omgekomen. Margaretha Malontie, deken van districtscommissarissen in Suriname, bevestigt een en ander op Waterkant.net

Malontie laat weten, dat het gaat om het winkelcentrum tegenover Maripasoula. In totaal zijn vier winkels afgebrand. Een vijfde is geplunderd tijdens de brand.

Er is een aantal waterpompen ingezet om het vuur te blussen met water uit de rivier. Het vuur is na enkele uren volledig geblust.

De Surinaamse autoriteiten in Paramaribo zijn inmiddels in kennis gesteld over het voorval. De oorzaak zal onderzocht worden.


Volgens de Warre Tijd ligt de vestiging, Akontu Velantie, waar veelal goudzoekers inkopen doen, pal tegenover het dorp Maripasoula dat aan de Franse kant van de rivier ligt. De plaats is ook bekend als Antonio Branco bij de mensen in het gebied.

De enorme vlammenzee woedde van omstreeks twee uur in de ochtend tot na vijf uur 's ochtends, zegt een ooggetuige. Voornamelijk winkeltjes en opslagplaatsen van Chinese ondernemers vielen ten prooi aan het vuur.

De twee doden zouden Chinese winkeliers zijn.

'Vermoedt wordt dat de brand bij de winkel van 'Biga' is ontstaan, want daaromheen is volledig verwoest. Diesel en gasoline staat in brand en het lijkt alsof we in Koeweit zijn. Er zijn vlammen van wel dertig meter hoog. Wanneer de vaten brandstof ontploffen schieten de vlammen zelfs verder omhoog en waarschijnlijk zijn twee personen om het leven gekomen', aldus een ooggetuige. Toen waren de verkoolde lichamen van de slachtoffers nog niet gevonden.


Politie-woordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname zegt op Starnieuws, dat de oorzaak van de brand nog niet duidelijk is. Er was gisteravond een feest waarbij ook lichtjes werden aangestoken. De politie is intussen ter plekke. Ook de technische opsporing zal naar het gebied gaan

Terwijl sinds vannacht foto's en video's van het drama verspreid werden via social media, wist Naarden rond tien uur 's morgens nog niks van de brand af. Hij heeft nog voor alle zekerheid gebeld met het Command Center. Nadat de berichten bleven aanhouden, heeft Naarden van een meerdere gehoord dat er inderdaad een enorme brand heeft gewoed in het gebied, waarbij doden zijn gevallen.

ABOP-voorzitter en Assembleelid Ronnie Brunswijk zegt, dat hij bang was dat de situatie uit de hand zou lopen. 'De bouwsels daar zijn zo dicht op elkaar. Ik heb ook aan de districtscommissaris gezegd dat er iets moest gebeuren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten