woensdag 25 december 2019

CBvS-governor Van Trikt: 'Er wordt hard gewerkt om de koers stabiel te houden'

'Concrete antwoorden geef ik niet want dat wordt koffiedik kijken in glazen bol'


Het is niet duidelijk wat er met de valutakoersen zal gebeuren nu de 19.5 miljoen euro, die vorig jaar april in beslag was genomen in Nederland, weer vrij zijn gegeven. 'Concrete antwoorden ga ik niet geven, want dat wordt koffiedik kijken in een glazen bol', zegt Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), vandaag, woensdag 25 december 2019, op Starnieuws.

Hij stelt, dat er hard gewerkt wordt om de koers stabiel te houden. De koers bij de Centrale bank is Srd 7.52 voor de Amerikaanse dollar.

De CBvS heeft gisteravond een persconferentie gehouden over de 19.5 miljoen euro die ruim 18 maanden geleden in beslag was genomen.


De rechtbank van Noord-Holland  in Haarlem heeft beslist, dat het geld teruggeven moet worden.
Grote vraag nu is of de valutakoersen na de opheffing zullen dalen, maar ook of er weer geldtransporten naar Nederland zullen plaatsvinden, of er een schadeclaim komt en waar de Amerikaanse dollars vandaan komen die door het wisselkantoor van Chotelal goedkoop aan de man worden gebracht.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Van Trikt geeft aan dat 'dat proces wordt afgewacht' en pas na 'overleg en consensus' de volgende stappen worden ondernomen. 'Daar kom ik absoluut snel op terug.' 

Het is niet duidelijk of er weer geldtransporten via Nederland zullen plaatsvinden. De eurobiljetten gaan via Nederland naar Hong Kong om te worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Door de in beslagname was er een tekort aan Amerikaanse dollars ontstaan en schoot de koers omhoog. Suriname heeft nu meer opties om de euro te wisselen, deelde Van Trikt mee. 'Het normalisatieproces zou na anderhalf jaar weer kunnen opstarten, echter hebben wij nu goede relaties met de VS, België, met Mexico. We kunnen bij het normalisatieproces weer shipments doen waar wij dan ook willen.' 

Ondertussen zijn er euro's naar de VS verscheept, geeft Van Trikt aan. Hoe groot het bedrag is wil hij niet prijsgeven. Van Trikt heeft ook nooit meegedeeld met hoeveel dollars de Amerikaanse Federal Reserve Bank de CBvS heeft voorzien. Op de persconferentie is hij niet concreet over de herkomst van Amerikaanse dollars die ‘goedkoop’ aan de man worden gebracht via de cambio van Chotelal aan de Hendrikstraat. President Desi Bouterse had de ‘goedkope’ dollars aangekondigd.

Ondertussen zijn er drie koersen voor de Amerikaanse dollar. Bij de meeste cambio's schommelt de koers tussen de Srd 8,20 en 8,50, bij Chotelal is het Srd 7,85 en bij de CBvS Srd 7,52.

'Dat er een aparte situatie is ontstaan vanwege de aanhouding (van de 19.5 miljoen euro) ben ik met u eens. Als wij gaan kijken hoe alles door elkaar gaat op basis van het niet normaal functioneren van een land, dan krijg je deze aspecten. We hebben een richtkoers, daar gaat het om. Volgens een van de IMF- rapporten moeten we naar een flexibele koers. Maar, daarvoor moet je wel de informele circuit betrekken in het hele proces. Als dat nog niet zo is moeten we stappen ondernemen om dat te bewerkstelligen. Dat doen we ook.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten