woensdag 25 december 2019

Productie van kippen stijgt in 2019, toch geen hoerastemming bij Associatie Pluimveesector Suriname

Burgers kopen toch een importkip, omdat de prijs lager ligt dan een lokale kip



De productie van kippen is dit jaar gestegen, onder andere door het verhogen van het invoerrecht op kippenvlees en de efficiëntere exploitatie van kwekerijen. Maar, ondanks de verhoging van het invoerrecht blijven sommige burgers toch kiezen voor het ingevoerde product, omdat de prijs lager ligt dan van lokaal geproduceerde kip. Dat zegt vandaag, woensdag 25 december 2019, in de Ware Tijd, de secretaris van de Associatie Pluimvee Sector Suriname, Peter van Dijk. 

Zelfs in voedselpakketten, onder andere die de overheid verstrekt of verkoopt, zit geïmporteerde kip. De kwekers maken zich ook zorgen over de moeilijk te verkrijgen Amerikaanse dollar om in het buitenland benodigdheden voor de sector te kopen.

Een andere, minder prettige ontwikkeling dit jaar in de pluimveesector is het tekort aan eieren geweest, wat leidde tot prijsstijging tot dicht bij de Srd 2 voor een eitje. Door ingrijpen van de overheid daalde de prijs.

Van Dijk zegt, dat onderzoek heeft aangetoond dat de schaarste aan eieren was ontstaan door smokkel naar onder andere Guyana. Hiermee wordt het vermoeden ontkracht van lagere lokale productie. 'De sector zit nu zelfs onder de kostprijs van een ei.' 

De productie van slachtkippen heeft zich positief ontwikkeld en is gestegen, onder andere bij het bedrijf van Van Dijk zelf. Hij denkt zelfs aan de mogelijkheid om te exporteren. Maar, hij vindt dat de productie nog verder kan worden verhoogd als de bevolking meer kiest voor het Surinaamse product. De import blijft de sector parten spelen. 'Indien de markt verruimt, geeft die dan aan de Srananman. Ik ben daar voorstander van.'

Van Dijk stelt dat de kwekers ook uitkijken naar een laboratorium, waar ze onderzoek kunnen laten doen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij had er één, maar dat is jaren geleden afgebrand. De sector vindt onderzoek noodzakelijk vooral voor export. Ook kijken de kwekers uit naar het invoeren van standaarden voor de sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten