vrijdag 20 december 2019

Regering informeert buitenlandse regeringen en internationale organisaties subjectief, gekleurd, over Bouterse-vonnis

(Bron foto: Buitenlandse Zaken Guyana)
Ambassadeur Harvey Naarendorp informeert regeringsleiders ALBA-blok


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 20 december 2019, schijnt de regering diplomatie in te zetten om buitenlandse regeringen en internationale organisaties te informeren over het strafvonnis dat de Krijgsraad onlangs tegen voormalig bevelhebber Desi Bouterse heeft uitgesproken en haar zienswijze op de uitspraak te presenteren. 

Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden die op 8 december 1982 zijn gepleegd in Fort Zeelandia.

Vorige week informeerde ambassadeur Harvey Naarendorp de regeringsleiders van de landen die zijn aangesloten bij het ALBA-blok (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) over het vonnis. Hij wees er toen op, dat de rechterlijke macht door het vonnis een couppoging had ondernomen, wat is mislukt. Naarendorp werd vervolgd voor dezelfde strafbare feiten als Bouterse en anderen, maar werd in juni vrijgesproken door een ander deel van de Surinaamse rechterlijke macht, met name de Kantonrechter. Ook een andere voormalige minister, John Hardjoprajitno, werd integraal vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Afgelopen woensdag brachten Surinames ambassadeur in Guyana, Ebu Jones, en ambassadeur Naarendorp als speciaal gezant van de regering, een bezoek aan de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Karen Cummings. De bewindsvrouwe werd geïnformeerd over de uitspraak van de Krijgsraad. Ook werd de garantie gegeven dat de bilaterale betrekkingen tussen Guyana en Suriname, wat Paramaribo betreft, op de oude voet worden voortgezet.

Bouterse onderhoudt sinds zijn aantreden in 2010 goede betrekkingen met opeenvolgende regeringen van het buurland. 'Tijdens het beleefdheidsbezoek bracht de ambassadeur minister Cummings op de hoogte van de huidige politieke situatie in Suriname. Hij gaf de verzekering dat de bilaterale samenwerking tussen Guyana en Suriname normaal doorgaat', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in dit summier bericht....

Vanaf zijn aantreden in 2010 heeft president Bouterse de banden met Guyana nauwer aangehaald. Hij heeft topontmoetingen gehad met zijn Guyanese collega's Bharrat Jagdeo, Donald Ramotar en David Granger. Een geplande top tussen Bouterse en Granger eind vorg jaar ging niet door, omdat Granger toen met gezondheidsproblemen kampte.

President Bouterse heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de samenwerking tussen Paramaribo en Georgetown te verstevigen op het stuk van onderwijs, landbouw, veiligheid, handel maar ook politiek. Samen kunnen Suriname en Guyana een grotere rol spelen in de Caricom, vooral op het stuk van landbouw en voedselproductie, meent Bouterse. Een van de initiatieven om de bilaterale- en handelsbanden te verstevigen is de bouw van een brug tussen Suriname en Guyana, die op de agenda van de regeringen van beide landen staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten