vrijdag 20 december 2019

VES: 'Systeem van bewust gecreëerde meervoudige koersen leidt tot corruptie en verrijking van geprivilegieerden'

'Trading fee bij aankoop vreemde valuta bij banken is verkapte devaluatie'

'Monetaire autoriteiten grijpen niet in als de koers verandert'


Door onduidelijke allocatie van de verdiende deviezen zijn er verschillende deelmarkten voor vreemde valuta ontstaan, is het systeem van vaste wisselkoersen verlaten en bestaan er meerdere wisselkoersen naast elkaar. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). 

Volgens de organisatie is er sprake van een 'verkapte devaluatie'. Naast de koers van Srd 7,52 die de Centrale Bank (CBvS) hanteert, is er de Chotelal-koers van Srd 7,85, de bankenkoers van Srd 8,00 - inclusief trading fee -, de cambiokoers van Srd 8,60 en de illegale straatkoers.

'Dit systeem van bewust gecreëerde meervoudige koersen leidt per definitie tot corruptie en verrijking van enkele geprivilegieerden die wel toegang tot goedkope valuta hebben. Het optreden van een 'derde monetaire autoriteit' die klaarblijkelijk de regie voert, geeft geen transparantie en ondergraaft de autoriteit van de CBvS', aldus de VES.

De introductie van een zogenoemde trading fee bij aankoop van vreemde valuta bij de handelsbanken is een verkapte vorm van devaluatie, volgens de VES. Als er in de praktijk systematisch meer Srf moet worden betaald voor de vreemde valuta (Amerikaanse dollar) neemt de waarde van de Surinaamse munt af. Indien dat ook door de monetaire autoriteit, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), wordt afgekondigd spreekt men van devaluatie, anders spreekt men van depreciatie van de munt.

Volgens de definitie is devaluatie een waardevermindering van de nationale munt ten opzichte van de buitenlandse munt uitgevoerd door monetaire autoriteiten in een systeem van vaste wisselkoersen. Wanneer er, aldus de VES, sprake is van flexibele wisselkoersen, wordt de koersvorming volledig overgelaten aan vraag en aanbod.

Monetaire autoriteiten grijpen niet in als de koers verandert waardoor er automatisch een nieuw betalingsbalansevenwicht ontstaat. Devaluatie is niet hetzelfde als depreciatie, maar beide termen verwijzen naar een daling van de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta.

VES: 'Welke naam de governor er ook aan wil geven, volgens de definitie is er sprake van depreciatie en de facto is de waardedaling van de munt door introductie van een trading fee door CBvS een verkapte devaluatie.'

Aangezien de commerciële banken momenteel een wisselkoers van Srd 8,00 voor de Amerikaanse dollar hanteren is er sprake van een waardedaling van 48 cent, of 7 procent.

De Vereniging van Economisten in Suriname plaatst vraagtekens bij de trading fee van 7 procent, die 'zonder enige uitleg wordt ingevoerd'. Het lijkt er, aldus de organisatie, op dat het dient ter bestendiging van een systeem van meerdere koersen, wat slecht is voor de economie. De VES wijst erop dat de prijs voor vreemde valuta, de wisselkoers, ontstaat door vraag en aanbod.

In Suriname is al geruime tijd sprake van onvoldoende vreemde valuta, vooral Amerikaanse dollars, om aan de vraag te kunnen voldoen.
'Dat is ook de reden van de vele restricties om valuta te kopen en om je eigen valuta die je in vertrouwen aan jouw bank hebt gegeven weer in contanten op te nemen. De diverse drogredenen die banken hanteren, bijvoorbeeld dat ze het giraal verkeer willen stimuleren, ten spijt', stelt de vereniging in een communiqué.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten