dinsdag 10 december 2019

Landbouwvoorlichters en LVV-medewerkers in Commewijne getraind in maken compost

(Bron foto: NII)
Doel van training het verhogen van de productie van citrusaanplant


De afdeling Agro Hydrologie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de landbouwvoorlichters en LVV-medewerkers van de verschillende ressorten in het district Commewijne vrijdag 6 december te Citrus kwekerij Tamansarie getraind in het maken van compost. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 9 december 2019.

Dit project maakt deel uit van het International Development Bank (IDB) project 'Strengthening of Citrus Production', met als doel het verhogen van de productie van de citrus aanplant in Suriname. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Composteren is een versneld en gecontroleerd proces, waarbij plantenresten c.q. afval (organisch materiaal) wordt afgebroken om te verwerken met als eindproduct compost. Dit kan worden toegepast in de plantenkwekerij, in het veld bij het planten, als onkruidbeheersing en als waterbeheer. Het gehele proces kan ongeveer drie maanden duren.

De voordelen van composteren zijn onder andere, het bevorderen van: de bodemvruchtbaarheid, de fysische karakteristieken van de bodem, het biologisch bodemleven, reduceren van opgenomen verontreiniging (zware metalen) en het onderdrukken van ziekteverwekkers in de bodem.

Deze composttraining zal op meerdere locaties van het ministerie van LVV worden verzorgd, de locaties dienen echter eerst te worden aangepast, om te kunnen voldoen aan de vereisten. Houttuin en Tamansarie zijn reeds aangepast, de overige locaties zullen nu voorbereid worden en ook aangepast voor deze training.

Training wordt door minister Rabin Parmessar niet alleen gezien als een vereiste om de werkzaamheden effectiever en efficiënter te doen verlopen, maar ook om de kennis te verruimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten