dinsdag 10 december 2019

Illegale vissers bedreigen met totoaba-vangst ook zeldzame vaquita bruinvissen in Mexico

Sea Shepherd verwijdert kieuwnetten die vaquitas vangen

Vissersboten met netten vol bedreigde totoaba-vissen - Zeldzame vaquita raakt ook verstrikt in netten


Natuurbeschermingsorganisatie Sea Shepherd, die 's werelds meest bedreigde zeezoogdier probeert te beschermen, zei maandag 9 december 2019, dat honderden vissers in tientallen boten illegaal vissen in de Golf van Californië.

Activisten van de Sea Shepherd groep zeiden, dat ze zondag getuige waren van ongeveer 80 kleine vissersboten die netten vol met bedreigde totoaba-vissen (Totoaba macdonaldi) uit het water trokken bij de haven van San Felipe.

Diezelfde netten vangen vaquita bruinvissen (Phocoena sinus). Misschien blijven er maar tien van de kleine, ongrijpbare bruinvissen achter in de Golf van Californië, de enige plaats waar ze leven.


Hoewel totoaba talrijker zijn, worden ze ook beschermd. Maar, hun zwemblazen worden in China als een delicatesse beschouwd en hebben hoge prijzen.

De Mexicaanse regering verbiedt vissen met netten in de Golf, ook bekend als de Zee van Cortez, maar bezuinigingen hebben ertoe geleid dat de autoriteiten zijn gestopt met compensatiebetalingen voor vissers die niet vissen.


Sea Shepherd opereert in het gebied om de kieuwnetten te verwijderen die vaquitas vangen, maar de groep zei, dat de massale visserij die zondag werd gezien een nieuwe tactiek was, waarbij een aantal boten totoaba's zouden omringen en insluiten om ervoor te zorgen dat ze niet uit de netten konden ontsnappen.

De massale opkomst overweldigde het relatief weinige aanwezige Mexicaanse marinepersoneel, zei de groep. In het verleden hebben vissers zowel Sea Shepherd-boten als marineschepen aangevallen.

(Suriname Mirror/VoA News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten