zaterdag 7 december 2019

Kustwacht Curaçao gaat 24 uurs-patrouille uitvoeren op zee

Uitbreiding patrouilles noodzaak vanwege toestroom illegale Venezolanen

Aantal wapens dat op het eiland in omloop is noopt ook tot meer patrouilles


Het ministerie van Justitie is in samenwerking met de Kustwacht bezig de organisatie dusdanig op te zetten dat er 24 uurs-patrouille is op zee. Hier is in september al mee begonnen met behulp van leden van de Curaçaose Militie (Curmil). Maar, dit is een tijdelijke oplossing en het aantal patrouille-uren moet dus langzaam opgebouwd worden tot 24 uur. Dat heeft minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) tijdens de begrotingsbehandeling naar voren gebracht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 7 december 2019.

Het is nodig gezien het aantal illegale Venezolanen dat aankomt op Curaçao en het aantal wapens dat op het eiland in omloop is.

Op dit moment werkt de Kustwacht informatiegericht, dat wil zeggen dat er uitgerukt wordt als hier aanleiding voor is en op plekken waar dit nodig is. 'Dat wil overigens niet zeggen, dat er onvoldoende effectieve controle is. Er zijn naast de metal shark-boten ook nog radars, de helikopter en de Dash die patrouilles uitvoeren. In 2021 zullen alle radars vervangen zijn door nieuwe', aldus Girigorie.

Ten aanzien van de Venezolaanse vluchtelingen geeft de minister nog aan, dat op dit moment overleg gevoerd wordt met de Venezolaanse Kustwacht.

Girigorie: 'Ook Venezuela heeft een verantwoordelijkheid en moet voorkomen dat bootjes überhaupt het land verlaten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten