donderdag 10 oktober 2019

Tyrone Spong: 'Doping beschuldigingen manipulatieve poging om mij uit het gevecht te houden'

'Ik ontken ten stelligste dat ik ooit de stof heb gebruikt die VADA noemt'

- 'Ik zal niet rusten voordat ik van deze bizarre aantijging ben gezuiverd'
- 23 Strafrechtelijke aanklachten tegen Spong over de ontsnapping van zijn 'extreem gevaarlijke' poema


Tyrone Spong zou in de aanloop naar het gevecht met Oleksandr Usyk zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen. Eddie Hear, de promotor van Usyk, maakte de beschuldiging via zijn Twitter-account bekend.


Anti-doping orgaan VADA (Voluntary Anti Anti Doping Association) zou een verboden substantie in het bloed van de Surinaams-Nederlandse bokser en oud kickbokskampioen hebben gevonden. Het bloed van Spong zou positief getest hebben op clomifeen. Een stof die gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van vrouwen te vergroten. Omdat het een substantie is die niet noodzakelijk is voor mannen, heeft de WADA (World Anti Doping Agency) het gemarkeerd als maskeermiddel. Daarom staat het zowel binnen als buiten de competitie op de verboden middelen lijst. De richtlijnen van VADA zijn erg strikt. Er wordt een zogeheten zero tolerance beleid gevoerd als het aankomt op verboden middelen.

De positieve testresultaten werden door VADA aan alle betrokkenen van het gevecht tussen Spong en Usyk gedeeld.


Boxingscene.com publiceerde reacties van Marcos Gonzalez, de manager van Spong, en van Spong zelf. 'Wij ontvingen de e-mail om ongeveer 7:00 pm ET', vertelde Gonzales aan Boxingscene. 'Eddie had het nieuws al getwitterd tegen de tijd dat ik de notificatie van de e-mail zag.' 'Het is erg raar, want Tyrone was juist net geïnformeerd dat hij negatief had getest op andere testen die we hadden gedaan.'

Het team van Spong dacht dus op basis van andere testen dat hij schoon was, maar dit bleek anders te zijn volgens de uitslag van VADA. Kort na de test gingen er al geruchten rond, dat Spong vervangen zou worden. Mede doordat Hearn twitterde, dat hij vervangers klaar heeft staan.


Hoewel de kwestie nog bekeken moet worden door de Illinois State Athletic Commission. Het team van Spong wil een nieuwe test, maar heeft de tijd niet aan haar zijde. De resultaten van deze test zouden na zaterdag kunnen komen.

Spong zelf wond er geen doekjes om in zijn reactie naar Boxingscene: 'Dit is opgezet. Ik ontken ten stelligste dat ik ooit de stof heb gebruikt die in het VADA-rapport wordt genoemd. Ik heb gevraagd om het B-monster te testen in een laboratorium naar keuze. Tests die vorige week op verzoek van de Illinois Boxing Commission zijn uitgevoerd, hebben, wat ik altijd heb geweten, aangetoond dat ik een schone vechter ben.'


Usyk moet aanstaande zaterdag zijn debuut maken in het zwaargewicht. Spong heeft als bokser 14 wedstrijden op zijn naam staan. Hij won ze allemaal, waarvan 13 op basis van knock-out. Het is nu nog maar de vraag of Spong zaterdag de kans krijgt om cruisergewicht koning Usyk te laten zien dat het zwaargewicht een brug te ver is.

'Ik vraag Matchroom om publiekelijk te erkennen dat ik een paar dagen geleden negatief testte voor alle prestatieverhogende middelen', zegt Spong via zijn Twitter-account. Hij heeft het gevoel dat hij in een slechte positie wordt neergezet.


 'Elke negatieve bevinding is onmogelijk en naar mijn mening een manipulatieve poging om me uit dit gevecht te verwijderen. Ik heb vrijwillig ingestemd met VADA-testen, omdat ik niets te verbergen heb. Ik zal niet rusten voordat ik van deze bizarre aantijging ben gezuiverd en alle juridische wegen volgen die voor mij beschikbaar zijn, inclusief het zoeken naar wettelijke schadevergoeding om deze fout te corrigeren.'


Ter extra informatie:

'Officieren van Justitie in de VS hebben 23 strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen zwaargewicht bokskampioen Tyrone Spong over de ontsnapping van een 'extreem gevaarlijke' poema in Parkland.'


(Suriname Mirror/Boxnation.nl/Twitter/worldboxingnews.net)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten