donderdag 10 oktober 2019

Minister Dikan: 'Marrons gaan nieuw tijdperk in met formaliseren van hun tradities en gewoonten'

Dikan staat stil bij de herdenking van Marrondag


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling plaatst de herdenking van Marrondag 2019 vandaag, donderdag 10 oktober 2019, in het voetlicht van het feit, dat een jarenlange roep om de grondenrechten problematiek wordt opgelost. De bewindsman zegt op Starnieuws, dat marrons in Suriname een nieuw tijdperk ingaan met het formaliseren van hun tradities en gewoonten. 

De 259e herdenking van de ondertekening van de vredestraktaten zijn volgens Dikan historisch, nu de ontwerpwet ‘Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken’ ingediend is. Volgende week wordt een presentatie gehouden voor de Raad van Ministers.

'De oproep gaat verder dan het toekennen van collectieve rechten alleen. Het is eveneens een oproep naar verder decentraliseren van het grondgebied van de ons land. Van het vastleggen van regels van het traditioneel gezag, de protocollen en communicatielijnen van en naar deze gemeenschappen. Verder zal de formele connectie worden gelegd met instituten in ons land', zegt Dikan.

Vandaag wordt herdacht, dat 259 jaar geleden de toenmalige kolonisator gedwongen werd om de eerste vredestraktaten te tekenen. 'Gedwongen, omdat in de naamgeving duidelijk af te leiden is dat het om de zoete vrede ging bij de kolonisator, terwijl het bij de marrons toen ging om een strijd tegen onrecht, tegen foltering, tegen dwang en tegen alle daarmee gepaard gaande mensonterende situaties. De strijd voor vrijheid', aldus Dikan.

De bekroning van deze strijd is volgens Dikan, dat nieuwe gemeenschappen werden geboren, doordat zij hun eigen culturele, politieke en bestuurlijke systemen hebben ontwikkeld. In totaal zes Businengee-gemeenschappen.

'Het is de opdracht aan alle rechtgeaarde Surinamers, maar meer in het bijzonder de nazaten van de helden, de strijders, om hun bijdrage te leveren aan de verdere verheffing en ontwikkeling van de marrons en de gebieden die zij eeuwen bewonen. We zullen dan op dit kruispunt ons moeten gaan bezinnen over het verleden, het heden en meer nog de toekomst. Gefeliciteerd Suriname, gefeliciteerd marrons. Sranan sa wini,'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten