donderdag 10 oktober 2019

Dagenlange protesten leiden tot avondklok in Ecuador

Regering verlaat hoofdstad Quito om protesten

Betogers bezetten drie olievelden 


De Ecuadoraanse president Lenin Moreno voert een avondklok in rond ‘strategische’ plaatsen en gebouwen als gevolg van de protesten die zijn land al enkele dagen in de greep houden. Tot 1 november is het van 20.00 uur tot 05.00 uur verboden om je bij de regeringsgebouwen op te houden, staat in een dinsdagavond bekendgemaakt decreet. De noodtoestand blijft voorlopig van kracht.

De protesten, die nu al zes dagen duren, zijn onder andere een gevolg van het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof. Dat gebeurde in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De beslissing leidde ertoe dat sommige prijzen meer dan verdubbelden. Volgens de regering ontwrichten de brandstofsubsidies de economie en zal het schrappen ervan de schatkist jaarlijks meer dan een miljard dollar opleveren.


Het akkoord tussen Quito en het IMF, een financieringsplan van 4,2 miljard dollar, voorziet verder ook in arbeids- en belastinghervormingen.

Dinsdag 8 oktober 2019bezetten duizenden inheemse inwoners en andere demonstranten nog het centrum van de hoofdstad. Ze slaagden er ook in om voor korte tijd het parlement binnen te dringen.

De regering heeft haar zetel tijdelijk naar de havenstad Guayaquil verhuisd.


In totaal werden volgens de autoriteiten al ongeveer 570 mensen opgepakt. De meesten van hen werden inmiddels weer vrijgelaten. Hier en daar circuleren ook berichten over gewonden.

Verder beloofde de regering-Moreno dat ze met de inheemse inwoners zal praten, op voorwaarde dat die zich niet bezondigen aan geweld. Tegelijk maakte ze duidelijk dat ze niet wil terugkomen op haar beslissing om de subsidies af te schaffen.


Om de stijging van de brandstofprijzen voor een deel te compenseren, deed Moreno wel een aantal andere voorstellen. Zo bood hij onder meer aan om het openbaar vervoer te subsidiëren. Het feit dat de protesten, die begonnen bij transportwerkers en studenten, nu ook aanhang vinden bij de inheemse bevolking zou voor de regering niet veel goeds kunnen betekenen.


Volgens The Guardian speelden diezelfde inheemse groepen een belangrijke rol in de protesten die Ecuadoraans president Lucio Gutiérrez in 2005 tot ontslag dwongen. Al was de stilzwijgende goedkeuring van het leger daarbij ook essentieel.

Dat de schrik voor een coup er bij Moreno in zit, is duidelijk. Maandag beschuldigde hij zijn linkse voorganger Rafael Correa ervan onrust te willen stoken.


Correa zou volgens Moreno steun krijgen van de Venezolaanse president Maduro. Correa heeft de aantijgingen al weerlegd in een video, die hij vanuit België, waar hij momenteel verblijft, op Twitter verspreidde.


Hij verwijt Moreno een dictator te zijn die zijn tegenstanders brutaal onderdrukt. Lenin Moreno was in het verleden nog de vicepresident van Correa maar distantieerde zich later van zijn voorganger en betichtte hem van corruptie.

Betogers hebben maandagavond drie olievelden bezet. Het door de staat geleide oliebedrijf Petroamazones EP heeft de olie-installaties in het Amazonegebied stilgelegd, liet het ministerie van Energie weten. Het kost het bedrijf ruim 60.0000 olievaten, zo'n 12 procent van de dagelijkse productie.

Het belangrijke Sacha-olieveld was ingenomen door ‘individuen die niet verbonden zijn aan de productie’, zo maakten de autoriteiten bekend. Het ministerie heeft het leger gevraagd de beveiliging van ‘Ecuadors natuurlijke grondstoffen’ op te schroeven.


(Suriname Mirror/Belga/Metro Ecuador/The Guardian/De Telegraaf/Twitter/El Universo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten