zaterdag 31 augustus 2019

Vicepresident Adhin: 'Rgering zal basis leggen voor een nieuwe bauxietindustrie'

'De tijd zal uitwijzen dat het volk dankbaar gaat zijn voor deze deal'

'De president heeft gezegd dat milieu één van de belangrijkste dingen is, die we moeten regelen'


'De tijd zal uitwijzen dat het volk dankbaar gaat zijn voor deze deal', zei vicepresident Ashwin Adhin vrijdagochtend, nadat De Nationale Assemblee (DNA) voor de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958 had gestemd. Hij sprak precies 24 uur nadat de vergadering donderdag was begonnen en vrijdagochtend om elf uur werd afgesloten. De twee ontwerp-wetten Wijziging Brokopondo Overeenkomst en Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen zijn met 29 stemmen voor en 13 tegen met diverse wijzigingen aangenomen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Met de goedkeuring van het parlement is minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen gemachtigd om namens de Staat de 61-jarige Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Dat houdt ook in. dat de Afobaka waterkrachtcentrale ultimo 31 december dit jaar wordt overgedragen aan Suriname.

'We sluiten een cyclus af in onze bauxietindustrie met een lijvig natraject. Het blijft niet hierbij. Er volgt een tweede cyclus.' Adhin kondigde aan, dat de regering de basis zal leggen voor een nieuwe bauxietindustrie om het land een brede basis te bieden en de weerbaarheid van de economie te garanderen. 'We hebben vandaag zaken meegemaakt. De regering is gevormd uit de grootste partij en in elke grote partij hebben we andere zienswijzen en interpretaties. Maar, we dienen allemaal een belang en dat is het belang van Suriname.'

Hij heeft in het vooruitzicht gesteld dat de plannen die zijn overeengekomen, goed door gecommuniceerd zullen worden naar het volk, vanuit de regering. Hij vindt dat na alles wat is gezegd, de aangenomen voorstellen onder zoveel noemers zijn geplaatst en negatief zijn beoordeeld. 'De president heeft gezegd dat milieu één van de belangrijkste dingen is, die we moeten regelen.'

Adhin heeft berichten, als zou 'Pittsburgh' (het hoofdkwartier van multinational Alcoa) niet akkoord gaan met de wijzigingen die DNA wilde doorvoeren in de oorspronkelijke conceptwet zoals was ingediend door de regering, omschreven als 'helemaal niet waar'. De Ware Tijd berichtte gisteren, dat zij dat uit kringen van de coalitie had vernomen en dat president Desi Bouterse ermee zou hebben ingestemd dat de wijzigingsvoorstellen worden teruggedraaid. 'We zijn continu in contact met Pittsburgh en de berichten daaromtrent kloppen niet.'

Nadat hij namens de regering de leden Dilip Sardjoe en Mark Waaldijk van de presidentiële commissie had bedankt voor 'hun inzet om het beste te halen uit de deal', had hij ook een woord van dank voor DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Hij merkte op, dat zij de zaken heel kritisch heeft gevolgd, waardoor er zoveel zaken alsnog zijn aangescherpt.

Geerlings-Simons was afwezig bij de stemming. Ze had na ettelijke schorsingen van de vergadering vanaf donderdag uiteindelijk de hamer, op vrijdag tegen vijf uur in de ochtend, overgenomen van vicevoorzitter Melvin Bouva. Na een uur schorste ze de vergadering op verzoek van Bouva. Tijdens die schorsing heeft ze het gebouw, duidelijk ontstemd. nog voor zeven uur in de ochtend, verlaten.

Na het vertrek van Geerlings-Simons zijn er wijzigingen die na lange beraadslagingen waren doorgevoerd in de documenten, opnieuw veranderd. Vicevoorzitter Bouva zei bij aanvang van de geschorste vergadering dat er twee wijzigingen waren aangebracht, 'om juridisch technische aard zijn ze geherformuleerd'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten