zaterdag 31 augustus 2019

Assemblee neemt wet Constitutioneel Hof aan

Oppositie verlaat de vergadering vòòr de stemming...


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteravond de wet Constitutioneel Hof aangenomen met algemene 28 stemmen. De ontwerpwet is behandeld met spreektijdbeperking, waarbij de derde ronde voor de commissie niet is gehouden. De oppositie heeft niet tegen gestemd, maar heeft de vergadering vóór de stemming verlaten, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat sinds ze lid is van het parlement in 1996 over het Constitutioneel Hof wordt gesproken. Deze wet is gebaseerd op artikel 144 van de Grondwet. De wet is een paar keer ingediend en teruggenomen.

Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) merkte op, dat er zo lang gesproken wordt over dit Hof. 'Nu is het punt bereikt dat de wet is aangenomen in goede samenspraak met de regering. Met deze goedkeuring hebben wij een goede checks and balance wederom bereikt voor de regering, voor de rechterlijke macht en De Nationale Assemblee. Er is een goede balans hiermee bereikt', zei Bouva.

Vicepresident Ashwin Adhin, die de wet heeft verdedigd, zei dat het Constitutioneel Hof een onafhankelijk orgaan is en geen rechtsprekend college is. De voorzitter, de leden en plaatsvervangende leden worden benoemd door de president op voordracht van De Nationale Assemblee. Dit Hof toetst de wetten aan de grondwet en verdragen. Het gaat om een centraal rechtscollege, dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. Indien het Constitutioneel Hof vindt dat wetten of delen ervan strijdig zijn met de grondwet of verdragen, worden deze onverbindend verklaard.

Naast Bouva maakten van de commissie van rapporteurs ook deel uit Asiskumar Gajadien (VHP), Oesman Wangsabesari (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Silvana Afonsoewa (NDP), Paul Somohardjo (PL) en Rudolf Zeeman (BEP).

De Nationale Assemblee is nu met reces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten