zaterdag 31 augustus 2019

Een vlieger was de oorzaak van grote stroomstoring...

(Bron foto: EBS)
EBS blijft wijzen op gevaren van vliegeren in omgeving van onderstations of elektriciteitskabels


Een vlieger heeft ervoor gezorgd dat vijf districten vrijdagmiddag 30 augustus 2019 vanaf vier uur een paar uur zonder stroom zaten. Het onderstation Menckendam, het hart van de elektriciteitsdistributie, werd door de vlieger geraakt en ontstond er een kortsluiting op de hoogspanningstransmissielijnen. Het gevolg was dat het totaal EPAR-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca) te maken had met een stroomstoring. 

Om permanente schade aan het elektriciteitssysteem te voorkomen, hebben veiligheidskleppen het netwerk uitgeschakeld. Inmiddels is de stroomvoorziening volledig hersteld, aldus de Energiebedrijven Suriname (EBS) in een persbericht.

Het onderstation Menckendam heeft een transmissienetwerk van 161.000 Volt. Elektriciteitskabels transporteren tussen de 6.000V en 161.000V, zegt de EBS. Elektriciteit kan gemakkelijk door een vlieger worden geleid, ongeacht het materiaal waarmee de vlieger is gemaakt. Als aan zo'n vlieger getrokken wordt kan dit elektrocutie veroorzaken. Ook een oude vlieger die al langere tijd in het elektriciteitsnetwerk vastzit, is een goede geleider voor stroom.

Vorig jaar had de EBS 18 storingen die waren veroorzaakt door vliegers die in het netwerk terecht zijn gekomen. Het energiebedrijf heeft herhaaldelijk gewezen op de gevaren van vliegeren in de omgeving van onderstations of elektriciteitskabels. De persoon die de vlieger oplaat loopt gevaar, maar ook is er kans dat de vlieger in één keer grote storingen veroorzaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten