zaterdag 31 augustus 2019

Kinderhuis ‘Zout der Aarde’ had geen bevoegdheid om in bedrijf te zijn

Instelling was gesloten vanwege geconstateerde onregelmatigheden


Het in opspraak geraakte kinderhuis ‘Zout der Aarde’ had geen bevoegdheid om te mogen opereren. Die informatie deelt minister André Misiekaba op basis van voorlopige rapportage van het onderdirectoraat Kategoriaal Maatschappelijk Werk, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

De instelling was op aangeven van de daartoe bevoegde autoriteiten gesloten, nadat er onregelmatigheden waren geconstateerd. 'Uit voorlopige rapportage is gebleken dat de zaak al die tijd buiten het gezichtsveld van het publiek om nog werd gedraaid', zegt Misiekaba. De onregelmatigheden hadden onder meer te maken met onverantwoordelijke beheerders, kinderen die werden verwaarloosd en onregelmatigheden met betrekking tot het financiële reilen en zeilen.

De minister laat weten, dat de onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk is langs geweest bij het tehuis. Hij wacht de schriftelijke rapportage van dit bezoek af. Nu wordt nagegaan welke procedures er gevolgd moeten worden, om de kinderen die onder het tehuis vallen elders op te vangen.

De instelling raakte deze week in opspraak, nadat de bestuursdienst Paramaribo Zuid-West foto's had geplaatst op Facebook van onhygiënische toestanden daar. De bestuursdienst had een onderzoek ingesteld, naar aanleiding van een filmpje op social media, dat moest aantonen onder welke slechte toestanden de kinderen er vertoeven. Bij het bezoek aan het tehuis door onder andere de districtscommissaris, politie van Uitvlugt en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, werden onder andere afgebrokkelde matrassen en vieze toiletten aangetroffen. Op basis van de aangetroffen situatie werd geconstateerd dat het tehuis in geen jaren een schoonmaakbeurt heeft gehad.

Het Korps Politie Suriname meldde gisteren, dat vanwege de aangetroffen situatie de eigenaresse van het tehuis (Gonda Matadieu) werd aangezegd de plek te sluiten. Zij weigerde overigens toegang tot het gebouw aan de medewerkers van de bestuursdienst die daarop de politie inschakelden.

De Ware Tijg ging vrijdag naar het tehuis en kreeg daarbij een rondleiding van Jurmen Matadien, die samen met zijn moeder belast is met het beheer. Hij vindt dat zaken al dan niet bewust in een verkeerde context zijn geplaatst. Volgens Matadien is dit alles aangestoken door het filmpje dat op social media rondging, wat ertoe heeft geleid dat het tehuis onterecht in opspraak is geraakt. Hij wijt dit aan kwade opzet van enkele jongens die in de buurt verblijven. Die hebben zich uit boosheid via een schutting toegang verschaft tot een van de ruimtes en dat vervolgens op beeld vastgelegd. Daarmee, zegt hij, is er een eenzijdig beeld de wereld ingegaan. 'Die jongens roken marihuana en we hebben ze er vaker op aangesproken.'

In de bewuste ruimte waar is gefilmd, zijn de afgebrokkelde matrassen in een hoek opgestapeld. Dat heeft volgens Matadien te maken met de renovatie die nu gaande is. 'Als we bezig zijn de kamers te renoveren, kunnen we de matrassen toch niet daar laten?' Hij bevestigt dat de matrassen gebruikt worden, maar dan worden er hoeslakens over geplaatst. 'We zullen deze niet meer gebruiken. Er worden nieuwe aangeschaft.'

De keukenruimte, waarvan de bestuursdienst foto's heeft geplaatst, wordt allang niet meer gebruikt, zegt Matadien. Hij laat vervolgens kamers zien die als onderdeel van de renovatiewerkzaamheden pas een verfbeurt hebben gehad.

Er worden zo'n 25 kinderen opgevangen. Hij zegt dat het tehuis vanwege tekort aan geld genoodzaakt is om in fasen de werkzaamheden uit te voeren. De leidinggevende spreekt berichten tegen dat de instelling wordt gesubsidieerd. 'We krijgen al jaren geen subsidie meer.' Dit is inderdaad zo, zegt Misiekaba hiermee geconfronteerd, om het simpele feit dat het tehuis al was gesloten door de autoriteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten