dinsdag 23 juli 2019

Onderzoek naar mogelijke corruptie bij Surinaamse Postspaarbank (SPSB) afgerond

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maakt binnenkort resultaat bekend


Het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is afgerond. Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 23 juli 2019, te hebben vernomen, dat procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday binnenkort het resultaat bekendmaakt. President Desi Bouterse had in De Nationale Assemblee aangegeven, dat de pg ook ingeschakeld is naast de twee accountantsbureaus die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aan het werk had gezet. 

Bouterse heeft directeur Ginmardo Kromosoeto en de tweede man van de bank gevraagd om verlof op te nemen om zo een onafhankelijk onderzoek te garanderen. Nadat de stukken van de bank uitgelekt waren, verklaarde Kromosoeto dat er niks aan de hand was. Er zou een val zijn opgezet om de personen die betrokken waren bij het lekken van de stukken, in de kraag te vatten. Governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, zei dat de continuïteit van de bank niet in het geding is.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, heeft de zaak aan het rollen gebracht, nadat hij over bepaalde stukken beschikte. Volgens hem gaat het om harde bewijzen van malversatie. Het dossier was overhandigd aan de pg, nog voordat de president hem inschakelde. 'Wij hebben harde informatie dat er op een onbesuisde manier wordt omgesprongen met de middelen van de Staat', zei Berenstein op een besturenvergadering van C-47.

De Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) hadden de president vragen gesteld over werkrekeningen die het ministerie van Financiën heeft geopend bij de SPSB. Zij voeren aan, dat wettelijk alleen de Centrale Bank van Suriname de kassier is van de Staat. Er vinden volgens hen trekkingen plaats van de rekening die in de miljoenen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten