dinsdag 23 juli 2019

Minister Misiekaba: 'Wie onrechtmatig gebruik maakt van Bazo-kaart moet de staat terugbetalen'

'We vinden dat we op een goede manier moeten omgaan met de middelen van de staat'


'Wie onrechtmatig gebruik maakt van een Basiszorgkaart (Bazo-kaart) zal de staat moeten terugbetalen' zegt minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Een verzekeringspas is zes tot twaalf maanden geldig. Wie wil verlengen, moet schriftelijk verklaren dat hij rechtmatig gebruikt heeft gemaakt van de verzekering. 

'Als anders blijkt worden maatregelen getroffen om het geld terug te vorderen, omdat verzekeren en het aanmaken van de pasjes geld kost. Wij vinden dat we op een goede manier moeten omgaan met de middelen van de staat', aldus de bewindsman, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 23 juli 2019.

Pasjes worden verstrekt aan mensen van 17 tot 59 jaar die zeggen niet in staat te zijn zelf de premie te betalen. De overheid gaat achteraf na of de verzekerde de premie werkelijk niet kan opbrengen.

De basiszorg is overgeheveld van het ministerie van Volksgezondheid naar SoZaVo. Dit politieke besluit is mede gebaseerd op uitspraken in het parlement. Sociale verzekering en sociale voorzieningen zijn de verantwoordelijkheden van het ministerie van SoZaVo, stelt Misiekaba; de overheveling moet in dat kader gezien worden.

'Toen ik aantrad als minister heb ik duidelijk gemaakt, dat het verstrekken van medische pasjes SoZaVo regardeert. In goede afstemming met mijn collega van Volksgezondheid hebben wij de zaak overgeheveld.' Dit is geen verkiezingsstunt meent de bewindsman. 'De screening is niet weggevallen maar komt achteraf, om de dienst toegankelijker te maken en te vergemakkelijken en ook om de service dichterbij de burgers te brengen. Er is een wet in de maak die hierop naadloos zal aansluiten', aldus Misiekaba.

In de praktijk bleek, dat de samenleving de screening zoals die eerst werd uitgevoerd ingewikkeld vond, bijvoorbeeld door de lange wachtprocedure om in aanmerking te komen voor een verzekeringspas. Misiekaba zegt dat er vaak felle kritiek in het parlement is geleverd op de screening. 'De oppositie heeft de regering vaak beticht, door uitspraken als wi e meki den sma dede, want den sma no man feni a datrakarta. Op basis hiervan heeft de president gezegd dat personen die aangeven ziek te zijn, moeten worden verzekerd en behandeld.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten