donderdag 6 juni 2019

President Bouterse: 'Ik kan u garanderen dat de regering schokkende incidenten en strafbare feiten jeugdigen uiterst serieus neemt'

'Het beleid wordt zodanig bijgesteld dat veiligheid naar een aanvaardbaar niveau wordt gebracht'


President Desi Bouterse heeft donderdagmiddag 6 juni 2019 in De Nationale Assemblee zijn bezorgdheid geuit over de berichtgeving over de diverse schokkende incidenten en strafbare feiten waarbij jeugdigen betrokken zijn als ook slachtoffer zijn geworden. Dit bericht Starnieuws.

'Ik kan u garanderen dat de regering deze zaak uiterst serieus neemt. Ik benadruk dat wij als regering en samenleving de taak hebben om onze kinderen te beschermen en hun veiligheid te garanderen. Bij het na-traject van correctie van dergelijke droevige gebeurtenissen werkt de regering aan de verdere intensivering van de samenwerking tussen onder andere de ministeries die belast zijn met Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, Sport- en Jeugdzaken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Daarbij zal bijzondere nadruk worden gelegd op preventie.' 


De regering zal, met het oog op de leefbaarheid, het leefklimaat, de sociale zekerheid en de sociale bescherming van de samenleving, het beleid zodanig bijstellen dat de veiligheid naar een aanvaardbaar niveau wordt gebracht.

Bouterse zei dat het hem goed doet te kunnen vermelden, dat het veiligheidsgevoel van de burger over het algemeen stabiel is gebleven. De regering blijft desondanks zich samen met de bevolking beijveren om dit veiligheidsgevoel steeds groter te doen worden. De voortzetting van het Safe City project gaat onverkort verder en diverse meldingen die via het Command Center binnen het justitiële en het politionele zijn binnengekomen, hebben geleid tot het succesvol oplossen van misdaden.

De regering heeft er ook voor gekozen om fors te investeren in de aankoop van meer materieel, waaronder voertuigen en ander rollend materieel. De politie is derhalve nog meer in staat de surveillance op te voeren om het veiligheidsgevoel bij burgers te vergroten en om correctief en reactief op te treden bij wet overschrijdende handelingen.

De regering heeft ook geïnvesteerd in human capital. 'Onze politionele en veiligheidsdiensten verzetten dagelijks veel en moeilijk werk om de veiligheid onder alle omstandigheden in stand te houden. Het zou niet op zijn plaats zijn om deze opmerking niet te maken, daar het alleszins op zijn plaats is deze operationele diensten een hart onder de riem te steken en ons volste vertrouwen in hen uit te spreken. Daarbij kunnen zij op de nodige ondersteuning van de regering rekenen', zei de president.

Over grensoverschrijdende criminaliteit, met name over de drugscriminaliteit 'wil ik aangeven dat wij als land fors bijdragen aan de bestrijding ervan. Om redenen van veiligheid kunnen wij niet altijd mededelingen hierover publiekelijk doen. Ik kan u echter verzekeren, dat vaak genoeg vangsten in het buitenland mede gerealiseerd zijn geworden door gedegen intelligence-werk van onze diensten. Met de beperkte middelen die wij hebben, leveren wij toch een goede bijdrage aan de internationale drugsbestrijding. We verwelkomen in dat verband dan ook de conferentie van de CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) die deze maand in ons land wordt gehouden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten