donderdag 6 juni 2019

Drie grote meth-labs ontmanteld in Mexico

(Bron foto: AFP)
Nieuwe technologieën binnen het leger leiden tot ontdekking toenemend aantal drugslaboratoria


Drie synthetische druglabs, die een geschatte 160 miljoen dollar aan methamfetamine produceerden, zijn dinsdag 4 juni 2019 in Mexico ontmanteld, in wat ambtenaren een van de grootste klappen voor de drugshandel van dit jaar noemen.

Meth, heroïne, cocaïne en fentanyl worden verhandeld over de noordgrens en naar de VS - 's werelds grootste drugsgebruiker.


De autoriteiten zeggen dat nieuwe technologieën die door het leger worden gebruikt - inclusief drones die hittegolven identificeren in onbewoonde gebieden - hebben geleid tot de ontdekking van een toenemend aantal drugslaboratoria in de afgelopen paar maanden.

De drie methamphetamine producerende laboratoria bevonden zich in de noordwestelijke staat Sinaloa, die door een aantal drugsbazen als basis wordt gebruikt, volgens de lokale politie.


De staatssecretaris voor Openbare Veiligheid, Cristobal Castaneda, zei dat de laboratoria zo'n 17 miljoen doses ter waarde van ongeveer 160 miljoen dollar op de Amerikaanse markt zouden produceren en dat de operatie tot nu toe de belangrijkste klap was voor drugshandel tot nu toe dit jaar. Twintig laboratoria zijn tot nu toe in Sinaloa ontmanteld in 2019 - 17 met methamfetamine, twee maakten fentanyl en één produceerde heroïne. Acht meth-laboratoria werden in 2018 in de staat uit elkaar gehaald.

Het ultra-gewelddadige kartel van Sinaloa - opgericht door Joaquin 'Chapo' Guzman, die in de VS in de gevangenis zit - blijft de scepter zwaaien over de staat waarnaar het is vernoemd. Het kartel richtte zich op het produceren van synthetische drugs nadat de legalisatie van marihuana zijn prijs had verlaagd.

Meer dan 250.000 mensen zijn vermoord in Mexico sinds 2006, toen voormalig president Felipe Calderon het leger inzette om drugskartels te bestrijden.

De president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, heeft een strategiewijziging aangekondigd en de drugs de oorlog te hebben verklaard. Maar, hij werd geconfronteerd met kritiek voor het aanstellen van een militaire generaal om zijn pas opgestarte Nationale Harde te leiden.

Lees ook in het AD van woensdag 5 juni 2019: 'Breaking Bad in de polder: labslaven of kartelleden?'

(Suriname Mirror/Debate/AFP/France24/unotv/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten