donderdag 6 juni 2019

Colombiaanse staat moet van rechtbank overlevenden paramilitaire bloedbad van El Salado in 2000 compenseren

Autoriteiten verzuimden het zesdaagse bloedbad te verhinderen of te stoppen

Meer dan 100 burgers werden afgeslacht door leden van de paramilitaire groep AUC


Een rechtbank heeft de Colombiaanse staat veroordeeld om overlevenden van het paramilitaire bloedbad van El Salado in 2000 te compenseren vanwege haar verantwoordelijkheid in de bloedigste slachting die tijdens het gewapende conflict heeft plaatsgevonden. Volgens het Administratieve Tribunaal van San Andres hebben het ministerie van Defensie, de Marine en de Nationale Politie verzuimd om het zesdaagse bloedbad, waarbij meer dan 100 burgers werden afgeslacht door leden van de paramilitaire groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), te verhinderen of te stoppen. 

Een kapitein van de marine werd vorig jaar veroordeeld tot 13 jaar gevangenis, omdat hij weigerde actie te ondernemen terwijl het bloedbad plaatsvond.

Om de overlevenden en de families van degenen die zijn vermoord te compenseren, moet de staat bijna $ 7 miljoen betalen aan de overlevenden en familieleden van de slachtoffers van het bloedbad en een herdenkingsmonument bouwen in het dorp ter ere van hen die zijn omgekomen.

Het Nationaal Centrum voor Historische Herdenking kreeg de opdracht om een ​​documentaire over het bloedbad te maken en het ministerie van Defensie, de Nationale Politie en de Marine kregen de opdracht om het vonnis op hun websites te publiceren.


Om niet-herhaling te garanderen, zijn de staatsinstellingen veroordeeld voor hun nalatigheid en weigering om burgers te beschermen, kregen de instellingen de opdracht om hun strijdkrachten aanvullend onderwijs te geven over mensenrechten en internationaal humanitair recht.

'Toen ik 14 was, was mijn leven vernietigd. De paramilitairen kwamen mijn dorp binnen. Ze brachten ons allemaal naar het voetbalveld. Ze hielden ons daar een hele dag en doodden minstens 66 mensen. Ze gaven elke persoon een nummer en als ze een bepaald aantal hadden gekozen, werd die persoon vermoord. Ze speelden na elke dood een liedje. Het bloedbad duurde de hele dag terwijl we op het voetbalveld lagen. De mannen liepen rond dronken en stoned en doodden overal mensen. Nou, tijdens dat bloedbad hebben ze me verkracht. Vier jongens grepen me, ze sloegen me en ze verkrachtten me. Ze vertelden me om op mijn knieën te gaan en om mijn leven te smeken, maar ik zou niet knielen. Ik zei ze dat ik alleen voor God knielde. Ze sloegen op mijn knieën, maar waren niet in staat om me naar beneden te halen. Het enige dat ik nog over heb is de waardigheid om niet voor hen te knielen, dat de enige manier waarop ze me konden laten knielen was toen ik al buiten bewustzijn was. Na dat bloedbad, verlieten we allemaal het dorp.'

Sociaal leidster Yirley Velasco 

Overlevenden van het bloedbad die de staat hadden aangeklaagd voor compensatie, hebben gezegd dat ze sinds januari doodsbedreigingen ontvangen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten